25 anys CBC biòlegs

25 anys caminats i els biòlegs mirem cap al futur

Els reptes immediats dels biòlegs: la gestió ambiental i la salut pública

El passat divendres 14 de juny el Col·legi de Biòlegs de Catalunya, CBC, va celebrar el 25è aniversari de la seva creació al Museu de Ciències Naturals de Barcelona sota el lema: Els biòlegs imprescindibles per la vida. Més de 160 biòlegs van participar en una celebració amb un punt de nostàlgia però amb la mirada posada en el present i els reptes del futur. Amb paraules del Lluís Tort, degà del CBC  “en l’actualitat, la gestió ambiental i la salut pública estan al centre de les polítiques nacionals i supranacionals, i el biòleg és el pivot necessari per orientar-les”.

El CBC acaba aquest quart de segle treballant intensament en la defensa de la professió amb més d’un centenar de recursos administratius per a considerar els biòlegs en diferents funcions públiques; en el reconeixement dels professionals de la biologia sanitària; i, aquests darrers anys, per la creació de l’especialitat multidisciplinària de genètica. El Col·legi enceta aquests pròxims anys amb tres grans reptes, segons va indicar el degà Tort: els del ple reconeixement professional de l’administració en els àmbits sanitari i ambiental, el creixement del nombre de col·legiats i el seu rejoveniment, i la incorporació del màxim nombre de titulats de l’àmbit de la biologia.

L’acte dels 25 anys del col·legi va ser l’oportunitat de presentar el vídeo Els Biòlegs imprescindibles per a la vida. En aquest vídeo es vol posar en relleu el paper clau dels professionals de la biologia en la gestió dels recursos naturals, el canvi climàtic, la recerca científica, en la innovació, en la salut global l’anomenada One Health, en la medicina personalitzada, la genètica, en la seguretat alimentària…

25 anys del CBC biòlegs
Margarida Gual 25 anys CBC biòlegs

Un petit viatge per la història del CBC

L’acte, conduït per en Pere Renom, biòleg i divulgador, va permetre fer un petit viatge als orígens del CBC. Podeu conèixer els fets més rellevants al servei dels professionals de la biologia en aquests darrers dels vint-i-cinc anys – al web trobareu aquests pessics d’història del Col·legi.

Aquesta celebració va fer possible una trobada de tots els degans del Col·legi de Biòlegs de Catalunya:

  • Margarida Gual. Degana del 1998 al 2006,
  • Margarita Salvador. Vicedegana de 2010 al 2015,
  • Ramon Jordana. Degà del 2017 al 2020 i
  • Lluís Tort, l’actual degà.

També va haver-hi un espai per recordar a l’Emili Fadurdo degà del 2010 al 2015, ben present en molts parlaments.

25 aniversari biòlegs
25 anys CBC biòlegs
Ramon Jordana. 25 anys CBC

Els protagonistes a la celebració dels 25 anys

Els protagonistes, van ser els biòlegs col·legiats. Un honor comptar amb molts d’ells a la sala d’actes del Museu de Ciències Naturals. I alguns dels quals no van poder ser-hi van participar a través de vídeos entre els diferents parlaments.

Aquests biòlegs i biòlogues van explicar com és la seva feina, a què es dediquen o algun detall simpàtic de la seva professió: docents, tècnics de laboratori, genetistes, responsables de medi ambient, de sanitat i seguretat, des de l’àmbit més local a l’internacional. Unes vivències molt útils per explicar als futurs biòlegs el gran ventall d’oportunitats que tenen per dedicar-se a aquesta professió.

Què fan els biòlegs? I

Què fan els biòlegs? II

Què fan els biòlegs? III

25 anys CBC
25 anys cbc
25 anys CBC

A més dels mencionats degans i membres de les diferents juntes de govern al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, la celebració va comptar amb el president del Col·legi Oficial de Biòlegs de Canàries, Matías Fonte-Padilla, que va assistir en representació del Consell General de Col·legis Oficials de Biòlegs, i convidats d’institucions rellevants pel col·legi com són l’Institut de Ciències del Mar, el CREAF, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic amb en Lluís Benejam, coordinador del Grau de Biologia i la Gemma Fuster, coordinadora del grau de Biomedicina, la Societat Catalana de Biologia representada pel seu president, Marc Martí, per part de l’Associació Catalana de Comunicació Científica vam comptar amb en Jordi Balaguer, per part de BioRegió de Catalunya Montserrat Daban, per part del CREAF Joan Pino i de la Societat Catalana d’Educació Ambiental va assistir la Mireia Abril. I no ens oblidem del Museu de Ciències Naturals de Barcelona que va acollir-nos de mà de l’Aida Guillén. Rebeu un agraïment especial per part de la Junta de Govern del CBC.

També es va poder compartir moments amb premiats del Dia del Biòleg. Com els col·legiats d’Honor Roser González Duarte (2023) i Lluís Montoliu (2024); els premiats per la seva trajectòria professional com l’Antoni Alarcón (2018) director del Zoo de Barcelona, Mark Grossmann i Glòria Soria (2020) i Xavier Testar (2024); amb els guardonats per la serva recerca i investigació Jordina Belmonte (2018) i presidenta de l’Institut Català d’Història Natural,  Francesc Piferrer (2020) vicedirector de lCM-CSIC i en Javier Martínez-Picado, (2024); Salvador Puigmartí premi Bioemprenedor de 2020 i en Pere Renom premiat el 2024 en la categoria de comunicació biològica. A tots vosaltres, gràcies pel vostre compromís amb la professió i el col·legi.

Després ens vam reunir amb un sopar-còctel on ens vam retrobar amb col·legues i amics de la professió d’una manera més destesa i divertida, vam recordar moments inoblidables i ens vam fer fotografies en un photocall on “posaven” personalitats distingides de la nostra professió. Al portal del Col·legiat, podeu trobar una selecció de les fotografies que vam fer durant el sopar.

CBC 25 anys
25 ANYS CBC
25 aniversari CBC
25 ANYS CBC

Podeu veure tot l’acte institucional en aquest vídeo que hem preparat per vosaltres.

Darreres notícies