the martian

"The martian" (2015)

The Martian és una pel·lícula dirigida per Ridley Scott, protagonitzada per Matt Damon (astronauta i botànic Mark Watney), Jessica Chastain (comandant Melissa Lewis), Michael Peña, Kate Mara, Aksel Hennie, Sebastian Stan, Jeff Daniels, Donald Glover, Mackenzie Davis, Sean Bean i Chiwetel Ejiofor (director i protagonista el 2019 del film “The Boy Who Harnessed the Wind”).

El guió del llargmetratge és de Drew Goddard i està basat en la novel·la d’Andy Weir de títol “The martian”, publicada el 2011. La música és de Harry Gregson-Williams, la fotografia de Dariusz Wolski  i el muntatge de Pietro Scalia. Gran part de la cinta es va rodar a Jordània.

The martian cinema i ciència cartell del film.Una tripulació formada per 6 astronautes que es troba en una estació espacial a Mart ha de marxar precipitadament del planeta donat que es veuen afectats, sobtadament, per una forta tempesta marciana que posa en perill les seves vides. Mentre abandonen ràpidament el planeta vermell perden un membre de l’equip, l’astronauta i botànic Mark Watney (Matt Damon) a qui donen per mort.

No obstant això, més tard la NASA descobreix, mitjançant les imatges de satèl·lits marcians, que Watney, contra tot pronòstic, ha aconseguit sobreviure i aconsegueixen comunicar-se amb ell. A partir d’aquell moment s’engega una complexa operació de rescat en la qual els seus antics companys, dirigits per la comandant Melissa Lewis, hi tindran un paper destacat.

Mentrestant el nostre astronauta ha d’organitzar-se la vida a Mart per ser capaç de sobreviure fins que el rescatin. Amb aquesta finalitat utilitza els seus coneixements de botànica per arribar a conrear patates en aquell planeta utilitzant terra marciana, patates de la terra com a llavors i els seus excrements com adob. L’aigua l’obté de reaccions químiques a partir d’hidrogen i oxigen i l’energia l’aconsegueix mitjançant panells solars.

Què ens aporta The Martian?

El llargmetratge ens proporciona diversos recursos didàctics per conèixer com podria ser una llarga estada en una estació espacial en el planeta vermell. Els conreus que es podrien desenvolupar en la superfície marciana, la manera d’obtenir energia solar, la supervivència en un medi hostil o com podria ser la vida durant molts mesos a bord d’una nau espacial en un viatge cap a Mart. De tota manera sobta que en la pel·lícula no es faci cap referència a la possible existència de vida, sigui en el passat o en el present, en aquell planeta.

El film recorda la cinta “Apollo 13” (1995), de Ron Howard que narra l’accidentat i frustrat viatge a la superfície de la lluna de la nau “Apollo 13”, que va tenir lloc l’abril de 1970 i els esforços que es van fer, des de la NASA, per aconseguir el reton dels seus tres tripulants a la terra. En aquell film es va fer cèlebre la frase “Houston tenim un problema” que en el cas de “The martian” la podríem canviar per “Mart tenim un problema”.

“The martian” és una pel·lícula molt entretinguda que us farà passar una bona estona, en tensió, per saber si finalment serà possible el rescat de l’astronauta i botànic Mark Watney de la superfície marciana.

Darreres notícies