Plataforma per la Creació de l'Especialitat Multidisciplinària de Genètica Clínica

Concentració per crear l'especialitat de genètica clínica.

El CBC dona suport a la concentració de la Plataforma per a la creació de l'especialitat multidisciplinària de Genètica Clínica del 25 d'abril a Barcelona.

genètica clínica ja concentracióEl pròxim 25 d’abril, dia internacional de l’ADN i del Biòleg a Catalunya, la Plataforma per la Creació de l’Especialitat Multidisciplinària de Genètica Clínica ha convocat una concentració a Barcelona per reivindicar que s’anunciï una data concreta per a la regulació de l’especialitat de genètica clínica. El Col·legi de Biòlegs dona suport a aquesta concentració i anima a tots els professionals a participar-hi. Atès que aquesta llarga reivindicació afecta directament als professionals de la biologia. El punt de trobada de la concentració per reclamar l’especialitat de genètica clínica serà la plaça Sant Jaume de Barcelona a les 11 del matí i fins les 12:30h.

Sota el lema “Tots som pacients“, la Plataforma, formada per professionals de genètica, pacients i que compta amb el suport de col·lectius professionals i d’usuaris de la sanitat pública, vol alçar la veu davant aquesta terrible desigualtat laboral que afecta, entre d’altres, a gran quantitat de biòlogues i biòlegs i que té repercussions directes en la qualitat assistencial del sistema sanitari.

 

Una necessitat urgent: professionals en genètica clínica

El passat mes de gener el Col·legi de Biòlegs, juntament amb els altres col·legis oficials de Biòlegs de la resta de l’Estat, va presentar el seu manifest per crear aquesta necessària especialitat. El desencadenant d’aquesta acció va ser l’anunci del Ministeri de Sanitat de la presentació del catàleg comú de proves genètiques. Des de llavors, s’està pressionant al Ministeri perquè presenti el reial decret que ha de regular l’especialitat de genètica clínica, sense resposta.

Des del Col·legi de Biòlegs de Catalunya i els altres COBs, així com des dels col·lectius genetistes, es considera que aquest catàleg és essencial pel diagnòstic i pronòstic de malalties, especialment les rares i les oncològiques, però no va acompanyat de l’element essencial per poder-les dur a terme: el reconeixement de la Genètica com a especialitat clínica i els professionals que la desenvolupen, especialment els biòlegs i les biòlogues.

L’objectiu del manifest del mes gener i d’aquesta concentració és la de donar visibilitat social del perjudici que suposa l’absència de l’Especialitat de Genètica Clínica en el Sistema Nacional de Salut. I tornar a fer palesa aquesta gran mancança de sistema de salut, que fa que Espanya sigui l’únic estat de la UE que no disposa d’aquesta especialitat.

 

Especialitat genètica clínica, ja!

 

Darreres notícies