Gifted Hands: The Ben Carson Story

Cinema i ciència: “Gifted Hands: The Ben Carson Story” (El món a les seves mans, 2009)

Gifted Hands: The Ben Carson Story és una pel·lícula dirigida per Thomas Carter i protagonitzada per Cuba Gooding Jr. (Dr. Ben Carson), Gus Hoffman (Ben Carson adolescent), Jaishon Fisher (nen Ben Carson), Kimberly Elise (Sonya Carson), Aunjanue Ellis-Taylor (Candy Carson), Gregory Dockery (Curtis Carson, germà adolescent de Ben Carson), Tajh Bellow (Curtis Carson nen),  Jacquelyn Ritz, Angela Dawe i Scott Stangland.

El guió és de John Pielmeier, la música de Martin Davich, la fotografía de John B. Aronson i el muntatge de Peter E. Berger.

Film sobre el neurocirurgià pediatra Ben Carson, interpretat d’adult per Cuba Gooding Jr., basat en el llibre autobiogràfic escrit pel mateix Ben Carson i Cecil B. Murphey de títol “Gifted Hands: The Ben Carson Story”, publicat el 1990.

El llargmetratge narra la vida del Dr. Ben Carson des què és un nen, inicialment molt mal estudiant, fins que es converteix en un dels millors neurocirurgians pediatres del món que exerceix la medicina al prestigiós hospital “Johns Hopkins” de Baltimore (Maryland, EUA).Gifted Hands: The Ben Carson Story

Al llarg de la pel·lícula anirem veient com Ben Carson, un nen que té moltes dificultats amb l’aprenentatge, amb molt d’esforç i sobretot amb el suport de la seva mare, Sonya Carson, acaba sent un dels millors estudiants del seu institut. Fins i tot aconsegueix una beca per estudiar medicina a la universitat de “Yale”, una de les millors dels EUA. Posteriorment va poder exercir la neurocirurgia al famós hospital “John Hopkins”.

El film també ens mostra alguns del episodis de racisme als que Carson ha de fer front, al llarg de la seva vida, pel fet de ser negre. Per exemple, una infermera de l’hospital el pren per un camiller enlloc d’un metge resident. En un altre ocasió un dels seus caps, en una discussió, li diu: “Puc expulsar-te de neurocirurgia abans que puguis dir sí bwana”.

El 1987 el Dr. Ben Carson va ser el primer metge neurocirurgià pediatra que va aconseguir separar dos germans bessons siamesos, procedents de l’Alemanya occidental, que estaven units pel cap. Ho va fer a l’hospital “Johns Hopkins” mitjançant una intervenció quirúrgica que va durar al voltant de 22 hores i en la qual va dirigir un equip mèdic de 70 persones de diferents especialitats.

No obstant, el llargmetratge no ens mostra res sobre les activitats polítiques que ha dut a terme en les files del partit Republicà dels EUA des d’on ha defensat unes posicions extremadament conservadores.

La pel·lícula ens proporciona diferents recursos didàctics per a tractar temàtiques relacionades amb la neurocirurgia, el treball dels metges en els quiròfans, l’instrumental que utilitzen, els germans bessons siamesos o el funcionament del cervell. Al llarg de la cinta hi ha escenes esplèndides d’operacions quirúrgiques.

En definitiva “Gifted Hands: The Ben Carson Story” és un bon llargmetratge per conèixer una mica més un camp de la ciència bastant desconegut com és el de la neurocirurgia.

Darreres notícies