Dr. Josep Peñuelas Reixach.

Col·legiat d’honor 2019

Llicenciat en biologia l’any 1980 i doctor 1985 en Ciències Biològiques a la Universitat de Barcelona. Professor d’investigació del CSIC al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. CREAF (UAB). Entre els resultats dels seus estudis destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen que expliquen la diversitat i la distribució dels éssers vius, la posada en evidència de l’efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació sobre la biodiversitat, l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres o el desenvolupament de ciència i polítiques destinades a afavorir la sostenibilitat del planeta, entre molts altres.

Ha publicat 6 llibres d’ecologia, més de 1.000 articles en revistes i llibres científics i du a terme una intensa labor divulgadora de la ciència a escala nacional i internacional. També és membre de l’equip editorial de les més destacades revistes científiques d’ecologia i multidisciplinaris. És un dels investigadors en biologia més citats del món.

Ha rebut diverses distincions com el premi nacional de recerca de Catalunya 2010, el Premio Rey Jaime I 2015, el premi Ramon Margalef en Ecologia 2016,  investigador distingit de Xina 2017, i  el  Premi de la British Ecological Society 2018. Ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural.