Dra. Jordina Belmonte i Soler.

Recerca i investigació 2018

Llicenciada en Biologia, especialitat Botànica, l’any 1979, havent cursat els 3 primers anys al Col·legi Universitari de Girona i l’especialitat a  la Universitat Autònoma de Barcelona.

Doctora en Ciències Biològiques per la UAB l’any 1988, amb la Tesi Doctoral de títol: “Identificació, estudi i evolució anual del contingut pol·línic a l’atmosfera de Catalunya i Balears”.

Professora Ajudant (1982-1993) i professora Titular (1993 – actualitat) de Botànica a la Unitat de Botànica, Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) de la UAB. Docència de grau impartida sobre Botànica i Paisatge vegetal/Anàlisi de la vegetació. Docència de postgrau impartida sobre Aerobiologia o diversitat i els nivells de pòl·lens i espores a l’aire i la seva relació amb el paisatge i amb les al·lèrgies, així com amb la Meteorologia i el transport atmosfèric. Recentment, s’ha incorporat l’estudi dels al·lèrgens. Ha dirigit 8 tesis doctorals (i 2 estan en desenvolupament) i 7 Treballs de Fi de Màster.  Col·laboració en Docència no universitària a tots els nivells, però molt especialment com a tutora externa de Treballs de Recerca de Batxillerat i en projectes de Ciència Ciutadana (ara mateix estem presentant l’App Planttes, amb el projecte Ajuda’ns a mapejar la ciutat).

Investigadora inscrita a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) des de l’any 2006, Institut propi de la UAB que comta amb el reconeixement d’Excel·lència María de Maeztu.

Càrrecs de gestió desenvolupats a la UAB: Directora del BABVE (2000-2004); Coordinadora de Ciències Ambientals (2005-2008); secretària ICTA-UAB (2009-2012); directora ICTA-UAB (2012-2018).

Ha organitzat i coordina la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), un dels projectes del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA, http://lap.uab.cat/aerobiologia), i és responsable del Laboratori d’Anàlisis Palinològiques de la UAB. Aquest conjunt de projectes estan relacionats amb la base de dades aerobiològiques de Catalunya, que té dades ininterrompudes de concentració de pol·len i espores de fongs a l’aire de Catalunya des de l’any 1983. Actualment, analitzem les mostres diàries de 9 punts de Catalunya. A través de XAC i PIA, cada setmana, des de gener de 1983, hem publicat un informe de predicció dels nivells de pol·len i d’espores de fongs al·lergògens a l’atmosfera previstos per la setmana següent. Els informes es distribueixen via email i estan disponibles al web. La XAC és pionera com a projecte de Dades Obertes.

És la Investigadora principal del 2017SGR1692 Grup de Recerca Aerobiològica, Transport Atmosfèric i Salut (des de 2002). Actualment, és membre del Comité científic de la Réseau National de Surveillance Aérobiologique (RNSA) de França (des de 2002); membre del Comitè d’Al·lèrgia Respiratòria de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) des de 2015; vicepresidenta de la European Aerobiology Society (EAS), des de 2016; membre del Board del WG Aerobiology & Pollution  de la European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), des de 2017.

Ha dirigit o participat en 24 projectes de recerca. Ha sigut la responsable o participat en més de 90 convenis amb empreses i institucions. Ha publicat més de 175 publicacions i documents tècnics, de les quals 68 en revistes d’àmbit internacional indexades; 15 capítols de llibre i 7 llibres.

Ha estat distingida amb el reconeixement Membre d’Honor del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) 2016.

 

 

 

1 comentari

Comments are closed.