Dra. Carme Rosell i Pagès.

MINUARTIA.

Bioemprenedors 2018

Carme Rosell és Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona. És sòcia fundadora i directora de MINUARTIA (www.minuartia.com) una consultoria catalana que treballa en l’àmbit internacional en projectes de conservació i gestió de la biodiversitat.

Destaca en la seva trajectòria acadèmica, el mestratge del Dr. Ramon Margalef, de qui va ser alumne, i del Dr. Jacint Nadal, qui li va dirigir la seva tesi doctoral sobre gestió del senglar. Tots dos van deixar una determinant empremta en la seva manera de fer feina i de desenvolupar la professió.

Just en acabar la llicenciatura, el 1985, va crear junt amb Roser Campeny -actualment encara la seva sòcia a MINUARTIA-, amb Martí Boada i altres companys, l’Escola de la Natura de Can Pons, al Montseny. En aquell equipament van combinar l’activitat pedagògica amb la consultoria ambiental i posteriorment van centrar totalment l’activitat en el desenvolupament de la consultoria en el marc de MINUARTIA, ara amb seu a Barcelona.

Actualment, Carme lidera l’equip d’una vintena de professionals que treballen en projectes de Minuartia, i s’ha especialitzat en conservació de biodiversitat i gestió d’interaccions entre la fauna salvatge i les persones, i en particular amb relació a infraestructures de transport. Amb Minuartia participa en treballs entre els quals destaquen els projectes internacionals d’R+D i d’Innovació. Els més recents desenvolupats a Suècia (web del manual ‘Wildlife and Traffic’), Grècia (gestió de fauna en aeroports), Àustria (assaig de dispositius electrònics per prevenir accidents amb animals en carreteres) i el projecte d’abast europeu ‘SAFEROAD”, carreteres segures per a les persones i la fauna).

En l’àmbit acadèmic està integrada en un grup de recerca del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i imparteix classes als màsters de Paisatgisme i d’Arquitectura del Paisatge (UPC) i de Restauració ecològica (UB). Compta amb nombroses publicacions principalment sobre gestió de senglar i sobre passos de fauna en vies de transport. Entre elles és coautora de manuals sobre ecologia i transport, de referència al món com el  ‘Wildlife and Traffic’ (també traduït al castellà ‘Fauna y Tráfico’) ‘Prescripciones técnicas para el diseño de pasos de fauna’ i el recentment publicat, junt amb autors d’arreu del món ‘Handbook of Road Ecology’ (Manual de l’ecologia de la carretera). Ha impartit conferències i seminaris de formació en molts països del món.

És membre electe del comitè de gestió de l’organització internacional INFRA ECO NETWORK EUROPE, amb seu a Suècia que reuneix experts en Infraestructures i Ecologia. El 2011 va rebre el premi IENE personal Award, en reconeixement a la seva trajectòria d’estímul a la cooperació entre professionals dels mons de l’ecologia i de l’enginyeria del transport.

També es va integrar, l’any 2017 al consell científic del programa francès ITTECOP (Programa de recerca sobre infraestructures i paisatge) liderat pel Ministeri d’ecologia francès.