Seminari en línia
Ja podeu veure el Seminari: "Recomanacions de la UNESCO sobre ètica en l'àmbit de la recerca i la intel·ligència artificial”
A càrrec de Juliana Chaves Chaparro
El seminari en línea que va impartir la Sra. Juliana Chaves Chaparro sobre “Recomanacions de la UNESCO sobre ètica en l’àmbit de la recerca i la intel·ligència artificial” ja està disponible en el canal YouTube del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.
En aquest seminari Juliana Chaves Chaparro va parlar sobre el lideratge que la UNESCO ha estat exercint a l’àmbit de la bioètica per a garantir que la ciència i la tecnologia es desenvolupin dins d’un marc ètic.
Ja es tracti de la recerca genètica, del canvi climàtic o de la recerca científica, la UNESCO ha elaborat normes universals per a maximitzar els beneficis dels descobriments científics, minimitzant al mateix temps els riscos a la baixa, garantint la seva contribució a un món més inclusiu, sostenible i pacífic. També ha identificat reptes fronterers en àmbits com l’ètica de la neurotecnologia, l’enginyeria climàtica i la Internet de les coses.
El ràpid auge de la intel·ligència artificial (IA) ha generat noves oportunitats a escala global. No obstant això, aquests ràpids canvis també plantegen profunds dilemes ètics. En aquest seminari Juliana Chaves ens va introduir en les recomanacions que la UNESCO està realitzant en aquests àmbits.
La ponent del seminari “Recomanacions de la UNESCO sobre ètica en l’àmbit de la recerca i la intel·ligència artificial”
Juliana Chaves Chaparro
Llicenciada en Ciències Ambientals, Màster en polítiques de Recerca i desenvolupament i doctoranda en Sociologia. Consultora sènior en la Secció de Gestió de la Transformació Social (MOST) de la UNESCO, on està a càrrec del projecte Horizon Europe Open Universal Science (OPUS). Té més de 20 anys d’experiència laboral internacional en la promoció de pràctiques científiques més responsables i ètiques i una cooperació científica justa amb el Sud Global, especialment la regió africana. És fundadora i presidenta de l’ONG Mixtura ambiental que barreja ciències, arts i IKL per a transicions sostenibles. És membre del consell assessor del projecte VERITY per a la confiança en la ciència i de la xarxa global ORRI REINFORCING, entre altres.
Presentadora i Moderadora:
Dra. Rosa Ana de la Chica. Coordinadora de la Comissió de Genètica i Reproducció Humana del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.