tots els premiats del dia del biòleg 2024

El dia del biòleg 2024: compartir i en equip

Una crònica del dia del biòleg 2024, dia de l'ADN

La tarda 25 d’abril, dia de l’ADN, a la sala d’actes del COACB, els biòlegs catalans van celebrar el seu dia amb el lliurament dels premis dia del Biòleg 2024. Un petit homenatge als professionals de la biologia que estan aportant prestigi, coneixement, innovació i un bon treball en les seves diferents especialitats en biologia. Enguany, tal com ja vam anunciar, 8 biòlegs i biòlogues han rebut aquest reconeixement.

Dia del Biòleg Ponencia de la Dra. Cristina JunyentPerò abans de començar l’acte pròpiament dit i després de la benvinguda institucional a càrrec de Lluís Tort, degà del Col·legi de Biòlegs de Catalunya, vam escoltar a la Dra. Cristina Junyent, premi a la trajectòria professional 2023. Amb el títol “El biòleg comunicador com a agent doble” va explicar l’origen i el rol del biòleg comunicador, un agent doble que comprèn la ciència, així com les necessitats la ciutadania i fa propostes entenedores. De fet, va fer palesa la necessitat d’aquests agents dobles per fer comprendre i, especialment, actuar en favor d’algun repte ambiental, de salut, científic, tecnològic, industrial que impliqui a la societat. Tots aquells que estigueu interessats en la matèria recupereu la ponència aquí, i, trobareu que rellevant és comunicar la vostra ciència.

A continuació, en Jordi Carreras, vicepresident segon del Col·legi de Biòlegs de Catalunya va presentar un per un els premiats del Dia del Biòleg 2024, per l’ordre de les cinc categories dels premis: Col·legiats d’Honor, Recerca i investigació, Trajectòria Professional, Bioemprenedoria i, com a novetat, s’estrena la de Comunicació biològica/científica.

Els premiats del dia del Biòleg

Tots en comú destaquen com la professió de biologia es fa en equip, en col·laboració i fan notar la capacitat de resiliència, d’adaptabilitat que els ha dotat estudiar Biologia fos quin fos el repte que els ha portat la professió. Tots ells han compartit el premi amb els seus equips, col·laboradors i familiars perquè a tot arreu s’arriba amb esforç, tenacitat i bons companys de camí.

El reconeixement Col·legiat d’Honor s’atorga a persones o entitats, siguin o no col·legiades per la seva contribució notable al prestigi de la professió pels seus mèrits científics per la prestació de serveis a la professió de la biologia

Dr. Lluís Montoliu i José

Premi d'Honor Dia del Biòleg 2024. Lluís Montoliu
Lliura el premi Lluís Tort degà del Col·legi de Biòlegs de Catalunya

La Junta de Govern destaca del Lluís Montoliu, de totes les extenses contribucions a la biologia, quatre mèrits principals. Un primer, ser pioner i promotor en la implantació de les tècniques CRISPR d’edició genètica a Espanya. En segon lloc, els seus treballs i contribucions a la genètica de l’albinisme. En tercer lloc, la seva gran contribució a la bioètica i, en concret, en l’experimentació amb animals. I, en darrer lloc, cal mencionar la seva gran activitat en formació, divulgació i comunicació en aquests tres àmbits.

A més dels agraïments i la felicitació als altres companys, en Lluís Montoliu, que sempre es presenta com a biòleg, va fer una crida als joves que estan a 2n de batxillerat a què cursin biologia, i que ja tindran temps per especialitzar-se. Els donarà moltes eines per adaptar-se al futur. També va tenir uns moments de record per la Mercè Durfort, que va dir que va ser la persona que li va fer estimar la biologia el primer any de biologia. També va fer menció a una altre premiat al Xavier Testar que li va ensenyar a manipular els animals de laboratori.

Dr. Sergi Tudela Casanovas

Sergi Tudela Casanovas premi d'honor Dia del Biòleg 2024
Lliura el premi Gisela Loran, Vicedegana del CBC

La Junta de Govern del Col·legi de Biòlegs de Catalunya nomena com a col·legiat d’honor al Sergi Tudela per la seva visió holística de la gestió marina i la pesca sostenible, així com la seva capacitat integradora de mirades per a desenvolupar la seva responsabilitat en el govern català.

En Sergi Tudela va explicar que ell sempre ha estat el mateix, tant des de l’activisme, com quan feia recerca i ara com a gestor públic. El seu fil conductor sempre ha estat el mateix, la ciència com a base per desenvolupar la seva feina i el treball en equip.

 

La categoria “Recerca i Investigació” vol reconèixer els professionals col·legiats que dirigeixen o participen en un grup de recerca en diferents àmbits de la biologia.

Dr. Jorge Diogène Fadini

Jorge Diogène premi recerca i investigació dia del biòleg 2024
Lliura el premi Jordi Carreras Vicedegà segon del CBC

En Jorge Diogène ha dedicat la seva carrera científica a l’estudi de microalgues marines tòxiques, rellevants per a la seguretat alimentària i desenvolupament de programes de monitoratge, centrant-se en la taxonomia de microalgues, dinàmica de poblacions, desenvolupament de mètodes per a la quantificació de toxines marines i avaluació de riscos.

Diogène expressa que és un ecosistema amb potes. Explica que és fruit, professionalment, de tot l’intercanvi que ha tingut amb molts altres professionals passats i presents que també mereixerien rebre aquesta distinció. I fa una comparació desconcertant en descobrir que la seva passió, l’estudi de les toxines i la complexitat de les cadenes tròfiques vindria a ser com trobar-se una clau menuda en una caixa dins d’un calaix a Barcelona que obre un pany porta a Santiago de Xile.

Dr. Javier Martínez-Picado

Premi Recerca i investigació 2024 dia del biòleg Javier Martínez Picado
Lliura el premi Agueda Hernández, vocal de sanitat de la junta de govern de CBC

Javier Martínez-Picado ha centrat la seva recerca en la caracterització dels mecanismes d’immunopatogènesi viral i la persistència en malalties humanes, incloent-hi el VIH-1, el virus de l’Ebola, els Arenavirus i, més recentment, el SARS-CoV-2. Ell i el seu equip treballen en possibles noves estratègies terapèutiques antivirals, especialment al camp del VIH/sida i la seva potencial curació, mitjançant la recerca bàsica i aplicada.

En Martínez-Picado reforça la idea que per assolir aquesta distinció del CBC és mèrit també de les prop de 70 persones que han col·laborat i col·laboren actualment amb ell, de les col·laboracions internacionals i de les institucions que li donen suport IrsiCaixa i la Universitat de Vic.

També ha agraït la tasca del Col·legi de Biòlegs constantment per facilitar la feina als professionals de biologia, que no sempre ha estat fàcil. I ha destacat, com tots els premiats d’aquesta edició es dediquen a especialitats molt diverses, fet que indica que la biologia té unes àmplies mires.

 

La categoria “Trajectòria professional” reconeix als biòlegs i biòlogues col·legiades especialistes en diferents àmbits que han afegit valor i prestigi a la professió al llarg de la seva carrera. En el cas d’aquests dos grans professionals, de llarga i extensa trajectòria fan menció a la seva participació en proto-orígens del Col·legi de Biòlegs.

Dra. Rosa Flos Bassols

Premi Dia del Biòleg per la trajectòria professional Rosa Flos
Lliura el premi Lluís Tort, degà del CBC

En aquesta setena edició, la junta de govern del CBC concedeix aquesta distinció a Rosa Flos per la seva dedicació a la recerca centrada en l’aqüicultura i les ciències del mar, la docència en diferents centres universitaris i la contribució a causes socials com a experta en seguretat alimentària, al llarg de la seva vida professional.

Rosa Flos és l’exemple de l’adaptabilitat al llarg de la seva variada i extensa carrera professional i la seva capacitat per trobar solucions als diferents reptes i projectes que s’havia d’afrontar. Sempre amb un fil conductor, l’aqüicultura i l’alimentació i sempre envoltada de bons companys. Aquesta capacitat d’adaptació al medi que té el biòleg i la seva formació.

Flos va fer una crida als futurs biòlegs i biòlegs, parafrasejant al Jorge Wagensberg: “No tingueu por dels reptes, feu-vos preguntes, els biòlegs podem aportar molt a la societat“.

Dr. Xavier Testar Ymbert

Premi dia del Biòleg per la trajectòria professional a Xavier Testa Ymbert
Lliura el premi Eduardo Martínez, secretari del CBC

De Xavier Testar, a més de la tasca de recerca i docent en el camp de la Biomedicina, la Junta de govern destaca la seva àmplia activitat docent, de promoció i de gestió de l’R+D, la innovació, la creació d’empreses i l’emprenedoria des de la ciència.

Amb la seva intervenció s’ha descobert la il·lusionant coincidència, pel Xavier Testar, d’aquest premi amb els 50 anys de la creació de facultat de Biologia i els 50 anys que la seva promoció es va llicenciar.

 

La categoria de “Biomprenedoria” reconeix als col·legiats, o grup liderat per biòlegs, que hagin implantat un projecte d’empresa amb èxit. En l’edició de 2024 recau en la Gemma Marfany i l’empresa DBGen Ocular Genomics.

Dra. Gemma Marfany Nadal

Premi a la bioemprenedoria dia del biòleg 2024 a Gemma Marfany i DBGen
Lliura el premi Agustín Escuredo, tresorer del CBC

Marfany és catedràtica de genètica de la Universitat de Barcelona i investigadora principal d’un grup de recerca centrat en el diagnòstic genètic de trastorns visuals hereditaris i l’anàlisi funcional de gens candidats en models cel·lulars i animals. És directora de la unitat CIBERER U-718, membre de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB) i de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD UB).
DBGen és una empresa fundada, per dues biòlogues catalanes especialitzades en genètica, la Dra. Roser González-Duarte (Col·legiada d’Honor 2023) i la Dra. Gemma Marfany, col·legiada, que també exerceix de directora associada

DBGen cobreix un buit del mercat de les malalties rares oculars de base genètica. Es tracta d’una empresa formada per un gran equip d’excel·lents biòlegs i biòlogues que fan “bons diagnòstics perquè sabem molt de genètica” afirma Marfany.

La Gemma Marfany va manifestar que els biòlegs són un comodí i, a més a més, evolucionen i que, tot i ser docent i investigadora, creu que estudiar biologia obre molts camins. I l’emprenedoria basada en la recerca n’és un.

Marfany, la més reivindicativa de tots els premiats d’aquesta edició, va reclamar una universitat pública de qualitat que faci una docència excel·lent, que faci recerca i també transferència, per aconseguir que els biòlegs del futur puguin afrontar els reptes que venen. A més, com a genetista reclama l’especialitat clínica i que aquesta sigui liderada pels biòlegs perquè són els que més saben de genètica.

 

La novetat del 2024 és la categoria de “comunicació biològica/científica” que vol reconèixer als professionals amb una trajectòria de comunicació i divulgació en l’àmbit de la biologia. Aquest primer premi s’atorga al:

Dr. Pere Renom Vilaró

Pere Renom premi comunicació biològica Dia del Biòleg 2024
Lliura el premi Josep Hurtado, membre de la junta de govern del CBC.

La Junta de Govern vol posar en relleu la seva capacitat per comunicar la complexitat de la ciència i la biologia de forma entenedora al gran públic. La seva constància i rigor en les seves comunicacions.

En Pere Renom va fer honor a la categoria per la qual ha estat distingit. Va maximitzar l’enginy i coneixement per fer partícips als assistents de la seva missió en la divulgació de la ciència i dels descobriments científics: compartir i difondre els plaers associats a entendre unes idees o descobertes.

 

No us perdeu cap detall del dia del biòleg 2024 i visioneu i compartiu aquesta sessió.

Dia del Biòleg 2024 - Lliurament dels premis

Fotografies del David Campos pel Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

Imatge de capçalera d’esquerra a dreta: Pere Renom, Xavier Testar, Javier Martínez, Rosa Flos, Gemma Marfany, Cristina Junyent, Lluís Montoliu, Jorge Diogène i Sergi Tudela.

Darreres notícies