Premiats dia del biòleg 2024

La Junta de Govern anuncia els premiats del Dia del Biòleg 2024

Els doctors i doctores Montoliu, Tudela, Testar, Flos, Martínez-Picado, Diogène, Marfany, i Renom rebran aquesta distinció el pròxim 25 d'abril, dia del Biòleg

Avui, 24 de gener, la junta de Govern del Col·legi de Biòlegs de Catalunya ha anunciat els premiats del setè Dia del Biòleg 2024 que celebrarem el pròxim 25 d’abril. Aquesta diada permetrà reconèixer i distingir la tasca de 8 biòlegs i biòlogues que estan aportant prestigi, coneixement, innovació i un bon treball en les seves especialitats en biologia.

Com fa uns quants anys, tenim les categories de Col·legiats d’Honor, Trajectòria Professional, Recerca i Investigació, bioemprenedoria  i, enguany, instaurem la categoria de Comunicació biològica/científica.

El reconeixement Col·legiat d’Honor es concedeix al Dr. Lluís Montoliu i José i al Dr. Sergi Tudela Casanovas.

Premi dia del bioleg 2024

Dr. Lluís Montoliu i José

La Junta de Govern destaca del Lluís Montoliu, de totes les extenses contribucions a la biologia, quatre mèrits principals. Un primer, ser pioner i promotor en la implantació de les tècniques CRISPR d’edició genètica a Espanya. En segon lloc, els seus treballs i contribucions a la genètica de l’albinisme. En tercer lloc, la seva gran contribució a la bioètica i en concret en l’experimentació amb animals. I, en darrer lloc, cal mencionar la seva gran activitat en formació, divulgació i comunicació en aquests tres àmbits

Lluís Montoliu és llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona l’any 1986 i doctorat en el 1990. Aquest biòleg, genetista i biotecnòleg és, actualment, investigador científic del CSIC i vicedirector del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB); és membre del comitè de direcció del CIBER de Malalties Rares (CIBERER-ISCIII); director del node espanyol de la plataforma europea The European Mouse Mutant Archive (EMMA); professor honorífic de la Universitat Complutense de Madrid. També és secretari científic de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM) i president d’altres tres societats científiques internacionals.

premiats dia del bioleg 2024

Dr. Sergi Tudela Casanovas

La Junta de Govern del Col·legi de Biòlegs de Catalunya nomena com a col·legiat d’honor al Sergi Tudela per la seva visió holística de la gestió marina i la pesca sostenible, així com la seva capacitat integradora de mirades per a desenvolupar la seva responsabilitat en el govern català.

En Sergi Tudela és biòleg, llicenciat a la Universitat de Barcelona, doctorat a la Universitat de Girona en ecologia pesquera i màster en oceanografia aplicada per la Universitat de Perpinyà. Ha treballat durant els darrers vint-i-cinc anys en l’àmbit de la governança marina i pesquera i, actualment, és director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya.

La Dra. Rosa Flos i el Dr. Xavier Testar reben el reconeixement a la seva trajectòria professional

Premiats dia del biòleg 2024

Dra. Rosa Flos Bassols

En aquesta setena edició, la junta de govern del CBC concedeix aquesta distinció a Rosa Flos per la seva dedicació a la recerca centrada en l’aqüicultura i les ciències del mar, la docència en diferents centres universitaris i la contribució a causes socials com a experta en seguretat alimentària, al llarg de la seva vida professional.

Rosa Flos és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona l’any 1972 i doctorada en Biologia l’any 1975. Especialitzada en aqüicultura ha estat la primera dona presidenta de la European Aquaculture Society. Va fer recerca i docència a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat professora i directora del departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia i de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya de la que actualment és catedràtica emèrita. Va ser responsable del Centre d’Estudis del Banc dels Aliments i directora de l’Institut de Ciències del Mar i d’Aula Escola Europea.

Premiats dia del biòleg 2024

Dr. Xavier Testar Ymbert

De Xavier Testar, a més de la tasca de recerca i docent en el camp de la Biomedicina, la Junta de govern destaca la seva àmplia activitat docent, de promoció i de gestió de l’R+D, la innovació, la creació d’empreses i l’emprenedoria des de la ciència.

Xavier Testar, figuerenc, és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona i professor titular del departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular a la facultat de Biologia de la UB. És membre del Grup de Recerca Consolidat “Malalties metabòliques complexes”, de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB). T

També ha estat director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, fundador i vicepresident de l’Associació Espanyola de Científics Emprenedors i impulsor i vicedirector del Barcelona Institut d’Emprenedoria de la Universitat de Barcelona (BIE-UB), ara StartUB!. Actualment, és Adjunt per a la Innovació i la Transferència en l’equip de govern de la Universitat de Barcelona.

En la categoria de recerca i investigació, s’atorga el premi al Dr. Javier Martínez-Picado i al Dr. Jorge Diogène

Dia del biòlegs 2024 Premiats

Dr. Javier Martínez-Picado

Javier Martínez-Picado ha centrat la seva recerca en la caracterització dels mecanismes d’immunopatogènesi viral i la persistència en malalties humanes, incloent-hi el VIH-1, el virus de l’Ebola, els Arenavirus i, més recentment, el SARS-CoV-2. Ell i el seu equip treballen en possibles noves estratègies terapèutiques antivirals, especialment al camp del VIH/sida i la seva potencial curació, mitjançant la recerca bàsica i aplicada.

Javier Martínez-Picado és biòleg doctorat en Microbiologia per la Universitat de Barcelona. A la Hardvard Medical School va dedicar-se a la recerca del VIH/sida. Actualment, és professor de recerca ICREA a l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de Badalona i professor associat UVic-UCC i membre electe de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Així mateix, forma part de diferents consells assessors governamentals, acadèmics i de la indústria. Ha publicat més de 250 articles en revistes internacionals.

Premiats dia del biòleg 2024

Dr. Jorge Diogène Fadini

En Jorge Diogène ha dedicat la seva carrera científica a l’estudi de microalgues marines tòxiques, rellevants per a la seguretat alimentària i desenvolupament de programes de monitoratge, centrant-se en la taxonomia de microalgues, dinàmica de poblacions, desenvolupament de mètodes per a la quantificació de toxines marines i avaluació de riscos.

Diogène lidera un equip de 38 científics i tècnics de recerca i monitoratge ambiental de rius, aiguamolls, estuaris i zones costaneres. Se centren en la gestió sostenible dels sistemes hídrics, la pesca i els recursos de l’aqüicultura, la conservació d’espècies protegides, la biodiversitat, la restauració d’espais naturals i les accions per la gestió de les espècies invasores.

Jorge Diogène és investigador científic de l’IRTA on és cap del programa d’Aigües Marines i Continentals. Col·labora amb agències de seguretat alimentària catalana (ACSA) i europea (EFSA).J. Diogène, llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona; es va doctorar l’any 1993 en Toxicologia Aplicada i Fonamental a la Universitat de París Diderot i té el Màster en Biologia Marina (University of South Alabama, EUA, 1988).

Enguany, la bioemprenedoria recau en la Dra. Gemma Marfany i la iniciativa empresarial DBGen Ocular Genomics

Premiats dia del biòleg 2024

Dra.Gemma Marfany Nadal i DBGen Ocular Genomics

DBGen Ocular Genomics és una empresa biotecnològica fundada el gener del 2018 per científiques especialitzades en genètica humana i radicada a la Universitat de Barcelona. DBGen està especialitzada en el diagnòstic genètic de les patologies de la visió. Té la missió d’oferir un diagnòstic genètic de qualitat, fiable i assequible, que permeti assegurar el diagnòstic clínic i orientar el pacient en relació amb les teràpies gèniques emergents per a les patologies de la visió.

DBGen és una empresa fundada, per dues biòlogues catalanes especialitzades en genètica, la Dra. Roser González-Duarte (Col·legiada d’Honor 2023) i la Dra. Gemma Marfany, col·legiada, que també exerceix de directora associada.

Gemma Marfany és catedràtica de genètica de la Universitat de Barcelona i investigadora principal d’un grup de recerca centrat en el diagnòstic genètic de trastorns visuals hereditaris i l’anàlisi funcional de gens candidats en models cel·lulars i animals. És directora de la unitat CIBERER U-718, membre de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB) i de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD UB). Ha sigut secretària de la Comissió de Bioètica de la UB, i delegada del rector per a la divulgació científica.

La novetat del 2024 és la categoria de “comunicació biològica/científica” que vol reconèixer als professionals amb una trajectòria de comunicació i divulgació en l’àmbit de la biologia. Aquest primer premi s’atorga al Dr. Pere Renom

Premiats dia del biòleg 2024

Dr. Pere Renom i Vilaró

La Junta de Govern vol posar en relleu la seva capacitat per comunicar la complexitat de la ciència i la biologia de forma entenedora al gran públic. La seva constància i rigor en les seves comunicacions.

Pere Renom és llicenciat en biologia per la Universitat de Barcelona i doctor en ciències experimentals i de la salut per la Universitat Pompeu Fabra. Va fer recerca en ecologia marina a la UB i continua fent recerca en paleogenòmica a l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra).

Des del 2006 es dedica a la comunicació i la divulgació científica general i biològica a premsa i televisió. A Televisió de Catalunya en programes com el QuèQuiCom i magazines com Divendres i, actualment, en el programa Tot és mou. Igualment, són nombrosos els programes especials que ha realitzat al llarg d’aquests anys com el de la Immunologia per La Marató de TV3 o els del Coronavirus. També ha escrit 4 llibres i articles a revistes com Sàpiens, Descobrir, Revista Mètode, etc. Així mateix, té publicades algunes recerques i articles a revistes científiques com Biology Letters de la britànica Royal Society Publishing, Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Current Biology entre molts altres.

Darreres notícies

1 comentari

Comments are closed.