seminari variants SARS Cov

Ja podeu visualitzar el vídeo de la webinar:

Impacto de las variantes del SARS-COVID-19 a lo largo de la pandemia

 A càrrec de la Dra. Cristina Andrés Vergés

Ja han passat més de dos anys des de l’emergència d’una nova espècie de coronavirus, el SARS-CoV-2, a Wuhan (la Xina), causant de la pandèmia de COVID-19. Fins avui, s’han reportat més de 500 milions de casos i un total de 6 milions de morts a tot el món, mentre que, en l’àmbit espanyol, els casos confirmats i morts han estat de gairebé 12 milions i més de 100.000, respectivament (https://coronavirus.jhu.edu/region/spain). El SARS-CoV-2 és un virus ARN lineal de cadena senzilla, polaritat positiva i amb embolcall lipídic i, com d’altres virus ARN, està en constant evolució adquirint una àmplia diversitat genètica a través de canvis en el seu genoma. Aquesta diversitat permet l’adaptació del virus a diferents pressions externes com la immunitat o l’ús de teràpies basades en antivirals o anticossos monoclonals, que condueixen a la selecció de variants virals que podrien reduir l’efectivitat vacunal, canviar el tropisme o bé afectar la sensibilitat dels tractaments antivirals. Aquest fet comporta dur a terme una vigilància estreta basada en la seqüenciació del genoma complet per a monitorar la circulació dels diferents virus en l’àmbit de la comunitat per la possible emergència de variants amb un millor fitness biològic, tal com s’ha desenvolupat en l’àmbit del nostre hospital.

En aquesta xerrada es va parlar sobre l’emergència, prevalença i extinció dels diferents llinatges/variants de SARS-CoV-2 durant aquestes sis ones pandèmiques viscudes en la nostra àrea geogràfica juntament amb la seva caracterització genètica i possible afectació als tractaments preventius i terapèutics.

Ponent:  Dra. Cristina Andrés Vergés. Investigadora postdoctoral de la Unitat de Virus Respiratoris, Secció de Virologia, Servei de Microbiologia, de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) a Barcelona.

Presentadora i Moderadora: Dra. Águeda Hernández Rodríguez. Vocal de Sanitat de la Junta de Govern del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

Podeu veure la webinar aquí