Dr. Joandomènec Ros i Aragonès.

Col·legiat d’honor 2019

Llicenciat en Biologia (1968) i doctor en Biologia (1973) per la Universitat de Barcelona. Des de 1986 és catedràtic d’Ecologia de la UB, i actualment, catedràtic emèrit d’ecologia de la UB. El seu principal camp de recerca és la biologia i ecologia d’organismes bentònics marins i les comunitats que formen.

Va coordinar la Càtedra UNESCO de Medi Ambient i Desenvolupament Durable de la Universitat de Barcelona, i participa en el Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat de Catalunya, del qual és president des del 2010. Ha dirigit el Programa de Ciències del Mar de la Universitat de la Mediterrània. Ha estat director del programa «Estratègia catalana per a la conservació i l’ús sostenible de la diversitat biològica» (IEC-Generalitat de Catalunya) i rector de la Universitat Catalana d’Estiu (2001-2008 i 2015).

Ha estat guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2006) i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2016).

Des de 1990 és membre de l’Institut d’Estudis Catalans i des de setembre 2013 fins a l’any 2021 va presidir aquesta institució. És divulgador científic i traductor de llibres de ciència.