Dr. Carles Lalueza Fox.

Col·legiat d’honor 2018.

 

Carles Lalueza Fox (Barcelona 1965) és professor d’Investigació de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).

És un reconegut expert mundial en estudis paleogenòmics de recuperació d’ADN en espècies extingides com els mamuts i en poblacions humanes desaparegudes.

Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes científiques internacionals. Va participar en el Projecte Genoma Neandertal, que va aconseguir el primer genoma d’un neandertal, l’any 2010. Va dirigir la recuperació del primer genoma d’un caçador-recol·lector europeu datat en fa 8.000 anys i actualment estudia les poblacions prehistòriques i les seves adaptacions.

Ha publicat diversos llibres de divulgació científica, entre ells Palabras en el tiempo (Ed. Crítica, 2013),  Genes, Reyes e Impostores (Ed. Cálamo, 2016), Des-extinciones (Ed. Tibidabo, 2017) i la Forja genética de Europa (Ed. Universitat de Barcelona, 2018). Ha rebut diversos premis de divulgació científica, com el VII Premi Europeu de Divulgació Científica, el VII Premi de Comunicació Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca, el Primer Premio Internacional Esteban de Terreros (FECYT) i el XVIII Premio Prisma Casa de las Ciencias. Ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona d’Investigació Científica 2007.