Incrementar les grans balenes milloraria la salut dels oceans

Dia mundial de les balenes, 19 de febrer de 2022

Fa pocs dies es va celebrar el Dia Mundial de les Balenes, com cada any el 19 de febrer. En el 1986, la Comissió Balenera Internacional va decidir declarar el 23 de juliol com a Dia Mundial contra la Caça de Balenes, canviant posteriorment el nom i la data. Aquesta commemoració té com a objectiu conscienciar la importància de protegir l’espècie i frenar la caça indiscriminada i tortuosa d’aquests animals en perill d’extinció. I també ens serveix per actualitzar-nos sobre aquests magnífics animals, sobre els quals els biòlegs tenim molt a dir. N’estudien des de la genètica fins a la comunicació entre elles i la seva evolució.

Però hi ha un tema molt important i poc conegut a la biologia d’aquests cetacis: els canvis en la seva abundància i distribució tenen implicacions per a l’estructura i la funció d’ecosistemes complets. Durant dècades, els biòlegs han subestimat el paper destacat que juguen les balenes en la salut dels ecosistemes marins.

L’abundància i distribució de les balenes influeixen en els ecosistemes complets

Ara, un estudi afirma que augmentar el nombre de balenes grans podria millorar la salut dels nostres oceans. Quan les balenes s’alimenten a grans profunditats i després tornen a la superfície per respirar, alteren la columna d’aigua, cosa que permet que els nutrients i els microorganismes s’expandeixin, diuen els biòlegs.

A més, el ferro i el nitrogen de la seva orina i femta actuen com a fertilitzant per al plàncton. Moltes balenes viatgen llargues distàncies per aparellar-se, portant aquests nutrients; fins i tot la seva placenta pot proporcionar primeres matèries vitals per a altres criatures. Les balenes mortes també ajuden molt. Quan una balena mor, el seu cadàver s’enfonsa al fons de l’oceà, alimentant un ecosistema únic de carronyaires, alguns dels quals no existeixen a cap altre lloc.

En poques paraules, aquest és un aspecte molt important: pensem en les balenes com un procés biològic d’aflorament d’aigües profundes, no local, sinó distribuït a la major part de l’oceà.

 

Aquí us deixem les referències per si voleu ampliar informació:

 

Fotografia capçalera: Ballena. publicada a Alcanzando el conocimiento

Bioimatges - Cetacis: balenes dofinsBioimatges - Cetacis: balenes dofins