Record a Lynn Margulis en el Dia Internacional de la Dona en la Ciència (11 febrer)

Lynn Margulis va néixer en 1938 a la ciutat de Chicago.  Als 16 anys va ser acceptada en el programa d’avançats de la Universitat de Chicago on es va llicenciar als 20 anys. En 1958 va continuar la seva formació en la Universitat de Wisconsin com a alumna d’un màster i professora ajudant. Va estudiar biologia cel·lular i genètica: genètica general i genètica de poblacions.

Des d’un principi es va sentir atreta pel món dels bacteris, que en aquells dies es consideraven només en la seva dimensió de gèrmens de caràcter patogen i sense interès en l’esfera de l’evolucionisme. Margulis va investigar en treballs ignorats i oblidats per a donar suport a la seva primera intuïció sobre la importància del món microbià en l’evolució. Ella mateixa, en els seus diferents treballs, ens guia en el que va ser la seva recerca i els antecedents de les seves aportacions.

Les seves aportacions a la biologia i a l’evolucionisme són múltiples: ha descrit pas a pas i amb concreció l’origen de les cèl·lules eucariotes (la Teoria de la endosimbiosis seriada (SET), ha classificat la vida en la terra en cinc regnes agrupats en dos grans grups: bacteris i eucariotes; va formular la seva teoria sobre la simbiogènesis i la seva importància en l’evolució; va secundar des del primer moment la hipòtesi de Gaia, contribuint a ella des de la biologia i intentant que adquirís categoria de teoria; i ha realitzat una suma de treballs concrets sobre organismes bacterians i formes de vida simbiòtiques, entre altres.

Va morir el 22 de novembre de 2011, treballant en el seu laboratori.

 

Principals teories i aportacions

Simbiosi com a força evolutiva

Margulis es va oposar a les perspectives orientades a la competència com a força impulsora de l’evolució, destacant la importància de les relacions simbiòtiques o cooperatives entre espècies.

Posteriorment va formular una teoria que proposava relacions simbiòtiques entre organismes de diferents fílums o regnes com a motor de l’evolució i explicava la variació genètica principalment com a través de la transferència d’informació nuclear entre cèl·lules bacterianes o virus i cèl·lules eucariotes. Les seves idees de la gènesi dels orgànuls ara són àmpliament acceptades, encara que la seva proposta que les relacions simbiòtiques expliquen la majoria de les variacions genètiques és qüestionada.

 

Hipòtesi de Gaia

El concepte de la biosfera com a sistema de control actiu d’adaptació capaç de mantenir la Terra en l’homeòstasi que ara anomenem “la hipòtesi de Gaia”. En l’última dècada de la seva vida les seves teories van ser acceptades i ara són fonaments per l’enteniment de la visió moderna científica de l’evolució de la vida: l’adopció generalitzada de la ciència de la idea de la terra com un sistema d’organismes i la incorporació de parts claus de la teoria endosimbiòtica en programes d’estudis de biologia a tot el món.

 

Els cinc regnes de la vida

Des de 1969, la vida a la terra es va classificar en cinc regnes, tal com va introduir Robert Whittaker.  Margulis es va convertir en la seva defensora més important, així com la seva crítica; donava suport a algunes parts, però va ser la primera a reconèixer les limitacions de la classificació dels microbis segons Whittaker. A mitjans dels anys 2000, la majoria dels científics van començar a acceptar que hi ha més de cinc regnes. Margulis es va convertir en la defensora més important de la classificació en cinc regnes i va rebutjar el sistema de tres dominis introduït per Carl Woese el 1990 i àmpliament acceptat. Va introduir una classificació modificada per la qual totes les formes de vida, incloses les que s’havien descobert recentment, podrien integrar-se als cinc regnes clàssics. És principalment per ella que aquest sistema de cinc regnes sobreviu.