El CBC es posiciona sobre el Zoo de Barcelona

 

Transcrivim la carta que des del Col·legi de Biòlegs de Catalunya s’ha enviat a l’Alcaldessa de Barcelona respecte al Zoo de Barcelona:

 

Sra. Ada Colau

Alcaldessa

Ajuntament de Barcelona

alcaldessa@bcn.cat

Barcelona 2 de maig de 2019

Benvolguda senyora:

 

En relació al debat que s’està desenvolupant actualment respecte de quin ha de ser el futur del Zoo de Barcelona, i com a Col·legi de Biòlegs de Catalunya, que representa als professionals de l’àmbit de la biologia, us volem fer arribar la nostra preocupació per assegurar la continuïtat d’aquesta entitat i  també de l’excel·lent tasca científica que s’hi està duent a terme.

La presa de decisions sobre aquesta qüestió exigeix fer prèviament un debat profund, en el qual hi han d’estar més implicats científics, tècnics, gestors i personal expert. No té cap sentit que la decisió sobre el futur del Zoo de Barcelona quedi només en mans de portaveus de fundacions, associacions i partits polítics.

Des de fa 135 anys el Zoo de Barcelona ha aportat a la ciutat ciència, entreteniment i oci. I a més a més ha estat capaç, en col·laboració amb universitats i zoològics de tot el món, de posicionar Barcelona com un referent en la defensa de la biodiversitat i dels estudis científics en aquest camp.

El Zoo és també un referent emocional per a diverses generacions de barcelonins, que guarden records preuats d’un espai que ha contribuït al seu oci però en el qual també s’han conscienciat sobre la protecció d’espècies protegides, la biodiversitat i l’educació ambiental. Com a biòlegs, sabem molt bé que la vida és canvi. Per això és indubtable que el paper dels zoològics ha canviat amb el pas dels anys. I novament el de Barcelona ha sabut fer-ho en tot moment. Una bona mostra és la seva participació activa en l’Associació Mundial de Zoològics i Aquaris (WAZA), on desenvolupa des de fa anys nombrosos programes de conservació d’espècies amenaçades, que d’una altra forma estarien condemnades a la desaparició.

Creiem que el Zoo de Barcelona ha de continuar existint, aplicant l’actual concepte de com ha de ser un Zoo, i així esdevenir una eina idònia per a la salvaguarda de les espècies, molt particularment les que es troben en perill d’extinció, i de suport a la recerca científica i a la divulgació de la importància de la Biodiversitat en totes les seves vessants.

Estem a la vostra disposició per col.laborar en tot el que faci falta per ajudar a dur a bon terme l’adaptació del Zoo als reptes de futur, de manera que segueixi contribuint a posicionar Barcelona com un referent en la defensa i el manteniment de la biodiversitat.

Atentament

Ramon Jordana i de Simon

Degà del CBC