Entrevista de diari l'Econòmic a Emili Fadurdo

7 de juny de 2015

“S'ha d'evitar que la continuïtat en l'estudi ajorni molt l'entrada al món laboral”

 

Els biòlegs han passat de ser una de les professions amb més poca sortida en l'àmbit laboral a tenir nivells d'atur molt baixos. Més enllà dels efectes positius dels canvis, aquests també han comportat una necessitat d'adaptació dels professionals i de les institucions que els representen, com ara el Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

 

Segons l'EPA, el de biòleg és un dels perfils amb menys atur.
Als anys vuitanta, la biologia era la segona professió en els rànquings de desocupació. Però la cosa ha canviat molt. No hi ha cap activitat que els biòlegs fem en exclusiva. Això és un handicap, però ens ha donat capacitat d'adaptar-nos al medi. En aquests moments, el camp de la biologia és molt ampli, des de biotecnologia fins a estudis de ciències biomèdiques, alimentació, sistemes de qualitat, medi ambient, ensenyament, sanitat, etc. El biòleg està molt reconegut en molts vessants científics. Això permet tenir aquests nivells d'atur baixos.
La transversalitat no obliga a fer una formació complementària més específica?
El biòleg té molt de camí fet per la seva formació. És molt aconsellable acabar fent un postgrau o doctorat, però s'ha d'evitar el risc que aquesta continuïtat en l'estudi ajorni molt l'entrada en el mercat laboral. En algun moment has de retornar a la societat tota la formació que has fet. Per fer país, tan necessari és tenir universitats capdavanteres com empreses capdavanteres, amb exportacions que creixin, que facin patents… i acabin creant riquesa.
En quins àmbits hi ha més sortida laboral?
Es parla molt de la biologia humana i les ciències biomèdiques, però hi ha altres especialitats que s'estan desenvolupant de manera més discreta, com ara l'anàlisi clínica, l'especialitat sanitària, l'ensenyament, el medi ambient i el control industrial.
Hi ha emprenedoria entre els biòlegs?
Hi ha emprenedoria des de
l vessant de constitució de microempreses i hi ha un nombre important de biòlegs que treballen per compte propi com a inspectors, auditors, experts en legislació o fan controls de qualitat.
Estem en bon moment de creació de noves empreses en aquest camp?
La creació de noves empreses en aquest àmbit està a l'ordre del dia. Hi ha molta iniciativa de persones que volen treballar des de la seva pròpia empresa. Abans el biòleg, quan s'acabava de llicenciar, pensava entrar a una empresa i fer carrera allà. Ara volen desenvolupar ells mateixos les seves idees i projectes.
Com ajudeu des del Col·legi els que volen fer aquest pas?
Volem que, més enllà de ser una obligació estar col·legiat, aporti un valor afegit als professionals. Per això, a banda de millorar la nostra comunicació al web i xarxes socials i crear comissions de treball, hem començat a fer precol·legiacions als biòlegs d'últim curs, perquè tinguin contacte amb el món professional a través del Col·legi, puguin participar en els grups d'experts, tinguin contacte amb professionals referents que els puguin fer mentoratge. I el següent pas serà buscar la manera de liderar associacions i reunions que els serveixin per buscar el capital que necessiten per desenvolupar els seus projectes.
Hi ha hagut biòlegs que han marxat a fora. El Col·legi manté algun vincle?
Sí. Algunes persones capdavanteres en el seu àmbit han hagut d'anar a altres països on trobaven més finançament per desenvolupar les seves iniciatives. També hi ha llicenciats de poc que fan sortides més esporàdiques i tornen amb certa rapidesa. Tenir una beca a l'estranger s'ha de veure com una cosa temporal, no pot ser una forma de vida. Si no, acabes desubicat allà i aquí. Amb els primers, intentem mantenir el contacte encara que sigui per correu electrònic. Amb els altres és més difícil. Però ara obrim un directori de col·legiats, com una mena de Linkedin, on hi haurà el perfil de cadascun. Tots els col·legiats i precol·legiats podran tenir el seu perfil, una part del qual serà visible per a tothom a través del web i una altra estarà dins de la intranet. L'objectiu és que hi hagi intercanvi entre professionals i empreses o grups de treball que en busquen.
 
Per veure la notícia original premeu aquí