ENTREVISTA A JORDI PORTABELLA,

 

regidor de l'Ajuntament de Barcelona

 

"La biologia m’ha donat visió global de les situacions on m’he trobat"

Jordi Portabella, Barcelona. Llicenciat en Biologia per la UB. Màster en Enginyeria Ambiental (UPC). Ha estat consultor ambiental per diverses empreses i institucions nacionals i internacionals. Ha coordinat l’àrea de Medi Ambient del centre Unesco de Catalunya. Ha estat professor de medi ambient per enginyers agrícoles (UIC). Ha estat membre del Consell Assessor de la Facultat de Biologia de l'UB i notable de la UB.

Actualment es regidor a Barcelona i Vicepresident de l’AMB des de l’any 1999. Diputat del Parlament de Catalunya (92-99).

Va participar a la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro el 1992 i a la Cimera de la Terra per l’educació ambiental de Toronto el 1993. Ha publicat un centenar d'articles a diversos mitjans de comunicació escrits, ha elaborat un centenar de programes radiofònics sobre temes ambientals per Catalunya Radio i ha participat i escrit en diversos llibres de matèria ambiental.

 

 

Per què es va fer biòleg? Va ser vocacional?

Sempre  m’ha apassionat entendre quines eren les relacions que hi havia entre els diferents éssers vius del planeta i la seva interacció amb els factors abiòtics. Era i és vocacional perquè sempre m’ha interessat entendre com va el món, ja sigui a la biosfera o a la política. M’interessa una visió holística del món que l’ecologia em podia donar.

Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg?

Ha de ser una persona amb inquietud intel·lectual, interessat en gestionar la complexitat, inquiet i que vol trobar aplicacions del seu coneixement a qualsevol tipus de disciplina.  Crec que el nostre fet diferencial és la capacitat d’extrapolar el nostre coneixement a diverses disciplines

Quin creu que és el paper  del biòleg a la societat? Com hi pot incidir?

El d’un coneixedor de la cadena de la vida al planeta, des del seu origen al final en el temps. Caldrà que s’especialitzi en allò que més l’interessa o en l’àmbit que l’hagi dut les seves circumstàncies professionals. Crec que hem d’augmentar el nostre reconeixement professional en relació a altres professions amb els que hi tenim espai d’intersecció.

Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

La part més relacionada és amb el medi ambient. Però del que més content estic d’haver estudiat biologia és de la visió global que m’ha donat de totes les situacions on m’he trobat. Crec que biologia, i específicament l’ecologia, m’ha estat enormement útil per interpretar la complexitat i -en la mesura del possible- anar descabdellant-la sense aïllar temes diferents que en realitat s’influeixen en diferents graus.

Que li aconsellaria a un futur biòleg?

Que s’esforcés en tenir una visió basal i global, molt solida i que li permetés tenir versatilitat a l’hora d’acceptar una feina. Saber contextualitzar bé el que et demanen permet després especialitzar-se amb èxit