ENTREVISTA A NURIA BASI,

presidenta del Consell Social de la UPF

 

"Més que qualsevol altre, la Biologia és una feina d’equip" 

Biografia

Núria Basi Moré, presidenta de l'empresa Basi SA, presideix el Consell Social de la UPF des del 2008. Abans de la seva incorporació al negoci familiar l'any 2008, Núria Basi, que és llicenciada en Ciències Biològiques, havia dirigit el Departament de Farmacologia de les empreses Investigación Técnica Aplicada i Iphar Ibérica i havia estat responsable de la creació de l'empresa Centro de Investigación y Desarrollo Aplicado (CIDAsal), el primer centre de recerca per contracte que va existir a Espanya i que duu a terme projectes d'R+D per a la indústria química, farmacèutica, veterinària i cosmètica.

La Fundació Internacional de la Dona Emprenedora li va concedir el premi a la trajectòria en l'empresa familiar l'any 2004 i va rebre, juntament amb dues altres empresàries, el premi IWEC (International Women's Entrepreneurials Challenge) a Nova York l'any 2008, per haver fet créixer i per haver consolidat la seva empresa en un mercat global.

 

Perquè es va fer biòloga?

Fa tants anys que ho vaig triar que, ara mateix, és difícil concretar.

Sóc curiosa de mena i entusiasta de la vida i, potser, la volia entendre millor. M’agrada experimentar amb rigor, com requereix tota professió científica, i em sedueix el canvi i l’evolució constant de les coses … 

 

Va ser vocacional?

Segur que sí. Durant els estudis no n’era conscient, però tot just començar amb la professió em vaig adonar que era essencial. La vocació esperona els projectes i recompensa tot l’esforç.

 

Quines característiques creu que ha de tenir un biòleg?

A les dues respostes prèvies en dono els trets principals: la curiositat i l’entusiasme per la vida, la inquietud per la prova i l’assaig amb rigor i la seducció pel canvi i l’evolució constant de les coses.

 

Quin creu que és el paper de la biologia a la societat? Com hi pot incidir?

Res és més important que la vida mateixa. Si la podem entendre i apliquem allò que n’hem après amb respecte, incrementem el nostre progrés i benestar.

 

Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Sincerament, l’experiència i un cert sentiment de nostàlgia, perquè fa alguns anys que vaig deixar l’exercici professional de biòleg.

Tot i això, l’emoció i la curiositat, l’estudi constant, el treball per projectes o la permanent adaptació al canvi són valors molt preuats que he mantingut en la meva activitat actual.  

 

Què li aconsellaria a un futur biòleg?

Que estimi la vida, que la respecti i que la faci respectar.

Que faci de la cultura de l’esforç de la ciència la seva vocació.

Que l’adaptabilitat productiva que observa i aprèn de la natura les traslladi a la professió, en benefici de la societat.

 

En cas de ser col·legiat, què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

El científic clàssic era un professional aïllat al seu laboratori, però, ara, la ciència és global, compartida i multidisciplinar.

Més que qualsevol altre, la Biologia és una feina d’equip. El biòleg, recercador o empresari, es dedica a la millora del medi i la salut, des de l’aplicabilitat dels avenços del coneixement de la vida. I, això, només ho pot fer des de l’experiència compartida, amb un accés fàcil al coneixement i a totes les eines de suport a l’activitat científica o empresarial, unes eines que pot facilitar una entitat com el col·legi professional.