“Twisters” (2024)
“Twisters” (2024) és una pel·lícula de Lee Isaac Chung, protagonitzada per Daisy Edgar-Jones (meteoròloga Kate Carter), Glen Powell (Tyler Owens) Anthony Ramos (Javi), Brandon Perea, Maura Tierney, Harry Hadden-Paton Sasha Lane, Tunde Adebimpe i David Corenswet.
El guió del film és de Marlene Rodríguez y Mark L. Smith. La música és de Benjamin Wallfisch, la fotografia de Daniel Mindel, el muntatge de Terilyn A. Shropshire i el productor executiu és Steven Spielberg.
El llargmetratge Twisters és un remake de la pel·lícula “Twister” (1996), dirigida per Jan de Bont, amb Helen Hunt i Bill Paxton de protagonistes.
En aquest film, la Kate Carter (Daisy Edgar-Jones), és una jove meteoròloga originària d’Oklahoma que treballa a New York analitzant el comportament de les tempestes i la manera de preveure-les.
Quan estudiava a la universitat, Kate va dissenyar un sistema per aconseguir disminuir els efectes devastadors dels tornados (twisters). El va provar i no va funcionar. A més, alguns dels seus millors amics van morir mentre duien a terme l’experiència. Aquest fet la va condicionar i des d’aquell moment es va allunyar d’aquests fenòmens atmosfèrics.
Un antic amic, Javi (Anthony Ramos) es posa en contacte amb ella per proposar-li que s’afegeixi al seu equip per posar en pràctica un nou mètode d’observació i estudi dels tornados a Oklahoma.
Kate Carter, tot i les seves reticències inicials, decideix cooperar amb en Javi, però aviat veu que els interessos de tots dos són diferents i aleshores trenca la col·laboració.
La meteoròloga elabora un nou mitjà per fer front a aquests fenòmens meteorològics basat en el iodur d’argent. Pensa que aquest compost pot convertir el vapor d’aigua dels tornados en pluja i d’aquesta manera poden disminuir els seus efectes devastadors. El problema és que per posar-lo en pràctica, cal estar en contacte molt estret amb aquestes tamborinades. Tyler Owens (Glen Powell), una estrella de les xarxes socials, l’ajudarà a fer-ho.
Al llarg del film veurem les destruccions ocasionades pels tornados, els sistemes d’alerta de la seva presència o com intentar protegir-se dels seus efectes. El paper d’alguns mitjans de comunicació i de les xarxes socials que converteixen aquests fenòmens atmosfèrics en un perillós espectacle i els utilitzen per destacar i adquirir protagonisme tenen una presència destacada en la trama de la pel·lícula.
També formen part de l’argument del llargmetratge els oportunistes que volen aprofitar-se de les desgràcies de la gent que ho ha perdut tot per especular amb l’adquisició de les seves terres i propietats.
Tant aquest Twisters com la pel·lícula que es va estrenar el 1996 són un bon recurs pedagògic per a tractar temàtiques relacionades amb els tornados, les prediccions meteorològiques o l’ús de les xarxes socials. També és adequada per a debatre sobre les conseqüències de convertir una activitat perillosa en un espectacle de masses.