Presentació Guia de neteja alimentària.

Assistim a la presentació de la Guia de bones pràctiques per a la neteja i desinfecció en la indústria alimentària

Novetats en la comissió de seguiment de de la seguretat del peix i productes de la pesca

En Jordi Carreras Doll, biòleg i aqüicultor, és el representant de l’Associació Catalana d’Aqüicultura i del Col·legi Biòlegs de Catalunya en la Comissió de Seguiment de la seguretat del peix i productes de la pesca. Per aquest motiu, va participar en la presentació de la Guia de bones pràctiques per a la neteja i desinfecció en la indústria alimentària a l’Agència de Salut Pública de Catalunya el passat 3 d’octubre. Aquesta nova guia pretén promoure les millors pràctiques de neteja i desinfecció i convertir-se en un recurs valuós per a tots els professionals de la indústria alimentària, ja que proporciona una base sòlida en matèria d’higiene i contribueix a garantir la seguretat dels aliments.

indústria alimentàriaAquest manual de la Irene Ylla Monfort  i la Cristina López Vílchez posa a l’abast molta informació per garantir unes bones pràctiques. Incorpora tota la normativa específica, les solucions i equips de neteja, la regulació dels productes químics i biocides, la protecció dels usuaris i, fins i tot, com dur a terme un pla de neteja a més de tota la documentació que es requereix per desenvolupar aquesta activitat.

Podeu ampliar la informació a la nota de premsa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya o descarregar-vos la Guia de bones pràctiques per a la neteja i desinfecció en la indústria alimentària

Novetats de la Comissió de seguiment de la seguretat del peix i productes de la pesca. DG de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut

Indústria Alimentària. Musclera

Indústria Alimentària. Musclera.

La Comissió de Seguiment de la Seguretat del peix i productes de la pesca depèn de la Direcció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, té la missió de fer el seguiment diferents aspectes clau relacionats amb la comercialització i la seguretat dels productes pesquers a Catalunya. En Jordi Carreras va assistir a la darrera reunió de la comissió ens fa un resum de les darrera novetats i temes tractats d’aquest sector de la indústria alimentària.

Un nou decret per a la comercialització de productes pesquers

Es va presentar el Decret 51/2024, que regula la comercialització de productes pesquers a Catalunya, amb l’objectiu d’establir un marc normatiu clar que faciliti als operadors el compliment de les normatives. Els punts clau inclouen:

  • Control i sostenibilitat dels productes.
  • Millora de la qualitat i traçabilitat de l’origen.
  • Foment de la participació del sector pesquer en la comercialització i promoció de productes locals.

En aquesta reunió, es va debatre la data de captura com a part de la traçabilitat. Es va concloure que, tot i que no és obligatori que aquesta informació arribi al consumidor, ha d’estar disponible en cas d’inspeccions a minoristes.

Alertes alimentàries en 2023

En la comissió de seguiment es va informar sobre les alertes en productes pesquers durant el 2023, amb 55 expedients gestionats. Les principals causes van ser els perills químics (com el mercuri) i els biològics (norovirus, salmonel·la, histamina, etc.). Un aspecte positiu és que moltes alertes van ser detectades pels mateixos operadors de la indústria alimentària a través dels seus autocontrols.

Projectes de vigilància de riscos

S’estan desenvolupant projectes per a la vigilància de riscos com el norovirus i l’arsènic en productes pesquers, en col·laboració amb la Comissió Europea. Aquests projectes busquen recollir dades essencials per a futures regulacions.

Aclariments normatius i riscos emergents

La comissió és un espai idoni per fer aclariments normatius i preveure riscos. En aquesta ocasió es va parlar dels additius en el bacallà dessalat i el control del Vibrio cholerae en productes com els llagostins importats. També es va mencionar el perill emergent del Vibrio vulnificus, la proliferació del qual està relacionada amb l’augment de la temperatura dels mars, cosa que suposa un risc en productes marins consumits crus o poc cuinats.

 

 

Imatge capçalera de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de l’acte de presentació de.la Guia de bones pràctiques per a la neteja i desinfecció en la indústria alimentària.

 

Darreres notícies