“Storm boy” (Amics per sempre, 2019)

Storm Boy és una pel·lícula dirigida per Shawn Seet i protagonitzada per Jai Courtney, Geoffrey Rush, Erik Thomson, Finn Little, Trevor Jamieson, Morgan Davies, Luca Asta Sardelis, Bradley Trent Williams, Rory Walker, Simone Annan, Chantal Contouri, Michelle Nightingale i Emma Bampton.

El guió del llargmetratge és de Justin Monjo i està basat en el llibre infantil “Storm Boy”,  de l’escriptor australià Colin Milton Thiele, publicat l’any 1964. La música és del compositor Alan John, la fotografia de Bruce Young i el muntatge de Denise Haratzis.

El film ens explica la història d’un nen i el seu pare pescador que viuen en una zona bastant deshabitada del sud d’Austràlia. Un dia l’infant, que es troba molt sol, descobreix un niu de pelicans amb tres cries que acaben de sortir de l’ou i que han perdut els seus progenitors.

El petit, amb l’ajut del seu pare i d’un aborigen australià es fa càrrec dels petits ocells. Els alimenta, els ensenya a pescar, a volar i en té cura fins que es fan grans i els pot retornar a l’estat salvatge. No obstant el pelicà més jove, al que anomena “Senyor Percival”, es queda amb ell i no l’abandona mai. L’au participa en diversos esdeveniments que la fan molt popular i estimada per l’escassa població local de l’indret on viuen.

La cinta és un bon recurs didàctic per conèixer aspectes de la biologia i etologia dels pelicans. Ens mostra aspectes interessants d’aquestes aus, com ara allò que mengen, com pesquen o la seva manera de volar.

A Storm Boy aprenem biologia i etologia dels pelicans.

Per una banda, la pel·lícula ens descriu alguns dels perills als quals es troben exposats els pelicans. En alguns indrets, a causa del seu elevat consum de peix, se’ls ha considerat com una competència, tant per la pesca comercial com per l’esportiva. Per altra banda, tant la sobreexplotació pesquera com la contaminació marina ha posat en perill alguns dels ecosistemes on viuen aquests ocells, la qual cosa ha perjudicat les seves poblacions. El llargmetratge també ens mostra la importància que té la creació d’hàbitats protegits per a la supervivència d’aquestes aus.

Aquest film també ens permet conèixer alguns dels costums i tradicions dels aborígens australians així com la seva manera de viure.

El llibre en el qual es basa el guió de la pel·lícula ens ofereix la possibilitat d’apropar-nos al coneixement de l’obra de l’escriptor i pedagog australià Colin Milton Thiele (1920-2006). És un autor poc conegut entre nosaltres però que a Austràlia va tenir molt d’èxit. Al llarg de la seva vida va publicar gran quantitat de llibres, al voltant de cent, alguns dels quals també es van adaptar al cinema o a la televisió com és el cas de “Sun on the Stubble” (1961) o “Blue Fin” (1969).

En resum, el llargmetratge “Storm boy”, que aquí se’l va titular “Amics per sempre” és una bona pel·lícula. Després de visionar-la segur que haurem après moltes facetes dels pelicans que desconeixíem i trobarem aquestes aus molt més properes a nosaltres.