Dra. Roser González bioentrevista.

Entrevista a la Dra. Roser González. Referent a l’àmbit de la Genètica.

“El biòleg ha d’estimular la gent a fer-se constantment preguntes”

Roser Gonzàlez – Duarte és Doctora en Biologia (Genètica Molecular) per la Universitat de Barcelona (UB). Va realitzar la seva formació post-doctoral a la Universitat d’Edimburg. És Catedràtica de Genètica a la UB des del 1988  i ha estat sempre profundament involucrada en l’ensenyament de la genètica, la genètica molecular i l’enginyeria genètica als estudiants de la Facultat de Biologia, creant escola. Aquest darrer Dia del Biòleg ha estat nomenada Col·legiada d’Honor del 2023.

La Dra. Roser González va ser Directora del Departament de Genètica durant 11 any i directora del primer Màster Universitat-Empresa en Biotecnologia. Presidenta de la Societat Espanyola de Genètica (1994-1998), i Soci d’Honor Distingit des de 2017, des d’on ha promogut la docència i la investigació en Genètica a Espanya. Va ser membre fundador i secretària de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues. També ha format part de l’Observatori de Bioètica i Dret, i de la Comissió de Bioètica de la UB. Ha estat Presidenta de la Comissió d’Avaluació de la Recerca de Ciències de la Vida de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (2007-2012) i revisora de projectes de recerca internacionals. Durant 40 anys ha liderat un equip de recerca amb més de 50 projectes amb finançament competitiu.

Roser González és una científica reconeguda a nivell internacional per les seves contribucions a l’estudi genètic i el diagnòstic de trastorns hereditaris de la visió, dirigint durant tot aquest temps més de 20 tesis doctorals i publicat prop de 200 articles científics en revistes internacionals de prestigi i nombrosos capítols de llibres. Actualment, lidera una spin off de la qual és cofundadora, DBGen, dedicada al diagnòstic genètic de les patologies hereditàries de la visió mitjançant l’aplicació de metodologies de seqüenciació massiva i anàlisi bioinformàtica.

  • Per què es va fer biòleg, Dra. Roser González? Va ser vocacional?

Vaig iniciar-me en el món de la biologia per la Bioquímica. De fet la meva vocació va ser tardana perquè vaig cursar primer la carrera de Química. En finalitzar els estudis vaig descobrir que el meu interès real era la Biologia, i particularment la Genètica.

  • Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg?

Com a tot científic, el biòleg ha de ser un gran observador, sense limitar-se al què ja és ben conegut. Sense defallir ha de cercar incansablement  nous coneixements i tractar d’explicar-ne les causes. Per esdevenir un actor principal en el seu camp de treball el biòleg s’enfronta a molts temes bàsics i aplicats que reclamen atenció sobre la complexitat dels sistemes biològics, la variabilitat, les bases funcionals dels éssers vius. Amb molta tenacitat ha de fer passos endavant per enriquir tots aquests camps.

  • Quin creu que és el paper del biòleg a la societat? Com hi pot incidir?

Ens trobem en una situació de risc molt elevat, on està en joc la diversitat del planeta, els ecosistemes, la preservació de les espècies, el control l’escalfament global, etc.. El biòleg ha de jugar un rol principal d’informació a nivell divulgatiu, contradir les tesis “negacionistes”, lluitar en el seu camp de treball i fer tasques de suport amb les associacions involucrades en la preservació de la natura.

En el camp Biomèdic, els avenços conceptuals i metodològics han obert la porta al diagnòstic i tractament de malalties severes, moltes d’elles progressives. El diagnòstic genètic ha esdevingut cabdal per assegurar i orientar el diagnòstic clínic obrint la porta a la medicina de precisió. Un nou escenari que millorarà la qualitat de vida de molts pacients i les seves famílies.

  • Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Partint de molts anys d’estudi de les bases genètiques de les malalties de la retina, ara dedico tota la meva activitat professional al diagnòstic genètic de les malalties visuals i les malalties rares, la major part molt difícils de diagnosticar a nivell clínic. Es tracta d’un conjunt de patologies pediàtriques severes que presenten una prevalença del 6 al 8%.

  • Dra. Roser González, què li aconsellaria a un futur biòleg?

L’estudi de la vida és apassionant. A mesura que ens endinsem en la natura i els éssers vius descobrim molta complexitat, sovint inesperada. Cal dedicar-se amb passió i anar amb els ulls ben oberts per fer noves aportacions científiques d’interès. Compromís amb la feina, intensitat en el treball, qualitat científica i honradesa, capacitat d’interacció amb d’altres grups de recerca, molts temes s’han d’abordar a nivell inter-disciplinar. No val quedar-se quiet, els coneixements avancen molt ràpidament i els joves seran els protagonistes de molts avenços importants

  • Què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

El Col·legi juga un paper clau d’orientació, capacitat d’interacció entre els actors de les diferents branques de la Biologia, estimulació als joves i divulgació dels  nous coneixements. FELICITATS i ENDAVANT!!