ENTREVISTA A Glòria Soria Guerrero, Directora dels Laboratoris del Banc de Sang i Teixits

“Un biòleg ha de ser sobretot curiós i no deixar mai de fer-se preguntes”

Llicenciada i Doctora cum laude en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Master in Biological Sciences per la State University of New York, finançada per una beca Fulbright. Especialista en Microbiologia i Parasitologia.

Porta trenta tres anys treballant en l’àmbit de la salut humana. Va començar com a microbiòloga clínica i després Cap de Servei del Laboratori a l’Hospital General de Catalunya. Posteriorment va ser Directora Tècnica del Laboratori de Referència de Catalunya durant setze anys i Directora Tècnica del Laboratori Cerba durant dos anys. Actualment, des de fa quatre anys, és la Directora dels Laboratoris del Banc de Sang i Teixits.

Fa vint-i-quatre anys que es dedica a la docència universitària. Ha estat professora de Microbiologia a la Universitat Internacional de Catalunya, a la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment a la Universitat Pompeu Fabra.

També ha col·laborat amb l’Associació Catalana de Ciències del Laboratori Clínic i ha estat membre de la Junta del Col·legi de Biòlegs de Catalunya. Premi 2020 del CBC a la Trajectòria Professional.

  • Per què es va fer biòleg? Va ser vocacional?

Sí, va ser vocacional. De ben petita ja m’agradava la ciència. El meu pare ens portava, al meu germà i a mi, d’excursió a la muntanya i ens ensenyava a reconèixer les plantes i els insectes. Ens va despertar la curiositat per la natura. Vam tenir la sort que a casa hi havia molts llibres. Abans d’entendre res, ja em passava les hores mirant les il·lustracions d’un llibre de la biologia dels animals marins. També ens va convidar a llegir histories on la vida dels animals era molt present, com La crida del bosc o La illa dels dofins blaus, i biografies de científics. A mi em va impressionar la de Marie Curie.

Després, un cop estudiava biologia a la universitat, vaig tenir la sort de tenir magnífics professors com Carles Pedrós-Alió, que em van orientar definitivament a la microbiologia.

  • Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg?

Moltes! Un biòleg ha de ser, sobretot, curiós i no deixar mai de fer-se preguntes. Però per arribar a conèixer les respostes, ha de tenir capacitat d’observació, habilitat per analitzar i resoldre problemes, molta paciència i constància. I no donar-se mai per vençut.

  • Quin creu que és el paper del biòleg a la societat? Com hi pot incidir?

Els biòlegs ens hem fet un lloc a la societat i tenim un paper rellevant en la recerca, en la industria, en la salut, en la gestió ambiental, en la docència… Formem part d’equips multidisciplinaris en molts àmbits i aportem la nostra visió global.

Jo crec que estem, ara més que mai, a l’era de la biologia. Els biòlegs podem donar a conèixer la importància de preservar la biodiversitat i podem contribuir a trobar una manera més sostenible de viure. La societat s’està despertant i podem aportar el nostre granet de sorra.

  • Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Tota. He tingut l’immens privilegi de poder treballar sempre com a biòloga i en concret com a microbiòloga.

Durant molts anys he treballant en laboratoris clínics, contribuint al diagnòstic i seguiment de malalties, primer fent jo mateixa les anàlisis i després coordinant equips de professionals. He tingut l’oportunitat de posar en marxa i organitzar laboratoris, buscant fer-los més eficients, introduint la informatització i la qualitat per obtenir resultats fiables i ràpids per als pacients.

Fa cinc anys vaig començar a treballar al Banc de Sang i Teixits i aquí, des dels laboratoris, vetllem per garantir la seguretat del donant i del receptor. És un banc de vida: gràcies a les donacions altruistes de moltes persones, disposem de sang, llet humana, progenitors hematopoètics, teixits, cèl·lules i teràpies avançades per als qui ho necessiten. El nostre paper com biòlegs és assegurar la qualitat de tots els productes que proveïm i, alhora, investigar noves aplicacions de les teràpies cel·lulars i noves maneres per personalitzar els tractaments.

Però potser el que més m’agrada és donar classes de microbiologia a la universitat. He pogut transmetre de primera ma la meva passió pels microbis a moltes generacions de futurs metges, infermers, odontòlegs i biòlegs. Encara ara m’emociona descobrir aquell instant en el que la mirada d’un estudiant s’il·lumina davant d’alguna de les meravelles que són capaços de fer els microorganismes.

  • Que li aconsellaria a un futur biòleg?

D’entrada, que identifiqui què li agrada i després que s’hi dediqui intensament.

La biologia és molt àmplia i és important encertar quina branca és la que ens motiva. Per arribar a descobrir-ho cal fer estudis, pràctiques o estades en diferents entorns, dins i fora del nostre país, i aprofitar per establir contactes amb altres professionals. Una vegada enfocat el camí, cal treballar molt i perseverar. No tot surt bé a la primera i s’ha d’estar preparat tant per a l’èxit com per al fracàs.

Al final, estudiant i treballant en allò que t’agrada, segur que arribaràs a ser feliç.

  • Què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

El Col·legi ha tingut i té un paper decisiu en la defensa dels interessos dels biòlegs i en donar a conèixer la figura professional del biòleg a la societat.  Gràcies al seu impuls, els biòlegs tenim moltes sortides professionals i se’ns reconeix el valor que aportem. I encara queda feina per fer…

A més, de cara als biòlegs, organitza activitats formatives, promou la recerca i ofereix un fòrum per al debat i la col·laboració entre col·legues.