El CBC va celebrar el Dia del Biòleg 2019 a l’Aquàrium.

 Post en format pdf amb fotos

El passat 25 d’abril el Col·legi de Biòlegs de Catalunya va celebrar la tercera  jornada d’homenatge al professional de la biologia, el “Dia del Biòleg” amb l’objectiu de prestigiar la professió de biòleg i augmentar el seu reconeixement social.

Es va escollir aquesta data per ser la de la publicació per James Watson i Francis Crick, de l’estructura de l’ADN a la revista Nature l’any 1953. Una doble hèlix d’ADN que és el símbol de la nostra organització col·legial que ens vertebra i ens defensa com a professionals.

En aquesta jornada del “Dia del Biòleg”, que es va celebrar en el marc incomparable de l’Auditori de l’Aquàrium de Barcelona, el Col·legi de Biòlegs de Catalunya va fer el lliurament d’uns guardons que volen reconèixer tant, trajectòries de gran vàlua professional com prestigiar la col·legiació de professionals i empreses.

L’acte que va ser inaugurat per Ramon Jordana, degà del CBC va comptar amb la participació del Dr. Sergi Tudela Casanovas.  Director General de Pesca i Afers Marítims, que va exposar “La ciència en suport de les polítiques públiques: el cas de l’Estratègia Marítima de Catalunya”, on va destacar la tradició marítima catalana i el fet que “a partir de la crisi del 2008 s’ha descobert l’economia blava i hem de saber que volem per aprofitar-la”, i va posar com a model d’aquest aprofitament al Consell Català de Cogestió Marítima, on cooperen pescadors, científics, administració i ONGs, de forma que els diferents col·lectius interessats esdevenen gestors dels recursos marítims.

 

La Dra. Juana María Díez Antón. Catedràtica de Microbiologia de la Universitat Pompeu Fabra i Col·legiada d’Honor de l’any 2018, va presentar la seva ponència “Los virus y tu: una relación complicada” fent un recorregut sobre la recerca aplicada de l’utilització dels virus diversos tractaments amb èxit, va mostrar-se crítica amb el moviment antivacunes, i va reclamar una major inversió en recerca a Espanya.

 

 

L’acte de lliurament va ser conduït per la Gisela Loran, membre de la Junta de Govern, i es van guardonar a les diferents categories a nou biòlegs/biòlogues.

 

 

Per la categoria de Col·legiats d’Honor  al reconeixement a persones o entitats que, siguin o no col·legiats, hagin contribuït a incrementar notablement l’estatus de la professió pels seus mèrits científics, o per haver prestat serveis la Biologia.

 

Col·legiat d’Honor  

Dr. Josep Peñuelas Reixach. Professor d’investigació al CREAF. Expert en mecanismes ecofisiològics lligats al carboni.

 

Va lliurar el premi Ramon Jordana i de Simon, degà del CBC.

 

Col·legiat d’Honor  

Dr. Joandomènec Ros i Aragonès. Catedràtic emèrit d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, President de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Va lliurar el premi Lluís Tort, vicedegà primer del CBC.

 

Per la categoria de Trajectòria professional al reconeixement a col·legiats amb una trajectòria professional que afegeix valor i distinció a la professió. Els premis es van atorgar a:

 

Trajectòria professional

Sr. Patrici Bultó Sagnier. 21748-C. Director de l’Aquàrium de Barcelona, expert en aqüicultura i biologia marina

 

Va lliurar el premi Jordi Carreras, vicedegà segon del CBC.

 

Trajectòria professional

 Dr. Marià Martí i Viudes. 395-C. Director del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Expert en conservació dels recursos naturals i l’equilibri ecològic d’aquest espai natural amb la demanda de lleure i aprenentatge dels ciutadans.

 

Va lliurar el premi Alex de Juan, vocal de la Junta de Govern del CBC.

 

Per la categoria Bioemprenedors pel reconeixement a professionals col·legiats o grup liderat per biòlegs que hagin implantat un projecte d’empresa amb èxit. Els premis es van atorgar a:

 

Bioemprenedors

Dr. Agustín García Peiró. 21332-C. Fundador de Male Infertility Center CIMAB. Oferint serveis de diagnòstic, recerca i assessorament a pacients i clíniques de reproducció assistida.

 

Va lliurar el premi Juan Maria Dasquens Director de Col·lectius Professionals del Banc de Sabadell.

 

Bioemprenedors

Sr. Gerard Passola Parcerisa. 16860-C. Director i Fundador de l’empresa Doctorarbol dedicada la recerca assessoria i promoció de l’Arboricultura Moderna.

 

Va lliurar el premi Agustí Escuredo, tresorer del CBC.

 

Per la categoria Recerca i investigació al reconeixement a col·legiats que dirigeixin o participin en un grup de recerca en els diferents àmbits de la Biologia. Els premis es van atorgar a:

 

Recerca i investigació

Dra. Dolors Furones Nozal. 2785 C. Investigadora de l’Institut de Recerca de Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Directora del Centre IRTA de Sant Carles de la Ràpita (1999-2018).

 

Va lliurar el premi Sergi Tudela, Director General de Pesca i Afers Marítims.

 

Recerca i investigació

Dra. Anna M. Meseguer Navarro. 20807-C. Responsable del grup de Fisiopatologia Renal de l’Institut de Recerca del Vall d’Hebron.

 

Va lliurar el premi Águeda Hernández, vocal de la Junta de Govern del CBC.

 

Per la categoria Col·legiada Sènior, es va premiar a la Dra. Montserrat Garcia i Caldés, 9-C. Professora i investigadora en Biologia cel·lular i Genètica en la Facultat de Ciències (Biociències) de la UAB. Va ser la primera col·legiada a Catalunya l’any 1981 i amb el lliurament d’aquest guardó es vol destacar el reconeixement per la trajectòria de suport a la consolidació de la professió mitjançant la constitució de la Secció professional dels Biòlegs, entitat

primigènia de la professió de la qual va ser presidenta i va que va ser l’embrió de la creació del Col·legi Oficial de Biòlegs i pel suport i col·laboració que mostrat amb el Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

 

Va lliurar el premi Ramon Jordana, degà del CBC.

 

 

La jornada va ser clausurada pel Dr. Sergi Tudela Casanovas.  Director General de Pesca i Afers Marítims.

 

 

Col·laboració: