Cinema i ciència The Boy Who Harnessed the Wind

The Boy Who Harnessed the Wind” (El nen que va domar l’aire, 2019)

Excel·lent film, basat en fets reals, dirigit per Chiwetel Ejiofor, protagonitzat per ell mateix junt amb Maxwell Simba, Joseph Marcell, Aïssa Maïga, Lily Banda, Noma Dumezweni i Lemogang Tsipa.

El guió també és de Chiwetel Ejiofor i està basat en el llibre “The Boy Who Harnessed The Wind”, de William Kamkwamba i Bryan Mealer. La música és d’Antonio Pinto, la fotografía de Dick Pope i el muntatge de Valerio Bonelli.

The Boy Who Harnessed the Windés un llargmetratge sobre una família d’agricultors, els Kamkwamba, formada per cinc membres, els pares i tres fills, que viuen del conreu de blat, a Wimbe, un petit poble de Malawi. La sequera malmet les collites dels camperols i provoca molta fam en la població local. Aquest fet junt amb la corrupció d’un sistema polític incapaç de fer front a aquesta situació provoca que molta gent abandoni els camps de conreu i marxi a les ciutats per intentar sobreviure.

Els Kamkwamba, tot i les penalitats per les quals passen, es resisteixen a abandonar les seves terres. S’esforcen per aconseguir una bona formació pels seus fills. Fan tot el possible perquè puguin anar a l’escola primer i a la universitat després. Però això és molt car i la família Kamkwamba no compta amb prou recursos econòmics per assolir-ho. Han de destinar els pocs estalvis de què disposen a obtenir aliments per subsistir.

Un dels fills, William, de tretze anys, té facilitat per reparar aparells electrònics, com ara les ràdios, reciclant materials que troba en els abocadors. Per altra banda, utilitzant els llibres de la biblioteca de l’escola és capaç de dissenyar un molí de vent a partir del qual, mitjançant l’energia eòlica podrà generar l’electricitat necessària per fer funcionar una bomba d’aigua. Pensa que així podran extreure l’aigua d’un pou per regar els camps de cultiu i acabar així amb els efectes de la sequera.

Per construir el molí William necessita que el seu pare li cedeixi la seva bicicleta, la qual cosa aconsegueix, amb l’ajut de la seva mare, després de produir-se no poques discussions i enfrontaments entre tots tres. I és que la bicicleta és l’única pertinença que li queda al pare i és bàsica pel seu treball diari. Així, amb una dinamo de segona mà, materials reciclats, les peces de la bicicleta, l’ajut dels pares i d’alguns membres de la comunitat es posa a construir el  molí. Assolir l’èxit en aquesta tasca és la diferència entre la vida i la mort a causa de la fam.

La pel·lícula ofereix recursos didàctics per a reballar temàtiques relacionades amb la sostenibilitat, el reciclatge, les energies renovables, les sequeres, el paper dels arbres per evitar les inundacions i l’erosió dels terrenys. La cinta també ens permet conèixer alguns dels costums i tradicions dels habitants de Malawi.

Per altra banda el film ens mostra quantes coses es poden fer amb pocs recursos, aprofitant al màxim el poc de què es disposa. I, per si algú encara pogués tenir algun dubte, ens mostra perquè moltes persones han d’arriscar les seves vides per travessar el Mediterrani a la recerca d’una oportunitat en el Primer Món.

Els Kamkwamba al llarg de la seva vida han hagut de fer front a moltes penalitats, per subsistir. En un moment del llargmetratge la mare de William, Agnes Kamkwamba, pregunta al seu marit: “Quan deixarem de perdre?” Per conèixer la resposta a aquesta pregunta cal veure la pel·lícula. No us la perdeu!