“Big miracle” (Una aventura extraordinària, 2012)

Llargmetratge realitzat per Ken Kwapis i protagonitzat per Drew Barrymore, John Krasinski, John Pingayak, Ahmaogak Sweeney, Dermot Mulroney, Kristen Bell, Ted Danson i Vinessa Shaw.

El guió del film és de Jack Amiel, basat en fets reals i en el llibre “Freeing the Whales” de Tom Rose, publicat el 1989. La música és de Cliff Eidelman, la fotografia de John Bailey i el muntatge de Cara Silverman.

Pel·lícula sobre una parella de balenes grises i la seva cria mascle les quals, a finals dels anys 80 del segle passat, van quedar atrapades sota el gel, molt gruixut, del litoral costaner de la ciutat de Barrow, ubicada al nord del Cercle Polar Àrtic, a l’estat d’Alaska (EUA). Les balenes no podien accedir a mar obert. Només els quedava un petit forat en el gel per on emergien de tant en tant per poder respirar i que calia mantenir obert, tot i els grans esforços que això comportava, pels defensors d’aquests mamífers marins.

Un periodista de TV (John Krasinski) i una activista de “Greenpeace”, interpretada per Drew Barrymore, neboda neta del genial actor del Hollywood dels anys 30 i 40 del segle passat Lionel Barrymore (1878-1954), fan tot el possible per alliberar les tres balenes del gel. Per aconseguir-ho necessiten la col·laboració de la comunitat local, els Inuit, que curiosament viuen de la cacera de balenes, la Guàrdia Nacional i els  mitjans tècnics de les empreses petrolíferes de la zona. Fins i tot gràcies a una trucada del president dels EUA Ronald Reagan (1911-2004) al de l’URSS Mijaíl Gorvachov (1931-2022) aconsegueixen l’ajut d’un vaixell trencaglaç soviètic.

Al llarg del llargmetratge veiem com els interessos contraposats dels Inuit, els industrials del petroli, els mitjans de comunicació i els ecologistes conflueixen per intentar alliberar les balenes del gel. Uns ho fan per millorar la seva imatge davant de l’opinió pública i els altres perquè creuen veritablement en allò que fan.

La parella de balenes grises adultes són anomenades Pere i Wilma i la cria, que presenta diverses lesions al cap, Bamm-Bamm. Són els noms dels protagonistes dels dibuixos animats de William Hanna (1910-2001) i Joseph Barbera (1911-2006) “The Flintstones” (Els Picapedra). Tot i que cal recordar que el nom de Pere Picapedra, en la sèrie original, era Fred Flintstone.

El film ofereix diversos recursos didàctics per a treballar temàtiques tals com el tipus de vida dels Inuit, els interessos de la indústria petroliera del EUA o per debatre sobre la manca d’escrúpols de molts mitjans de comunicació per aconseguir ser els primers en donar una notícia. I també ens mostra com un fet que succeeix en un lloc recòndit i aïllat del món es converteix en una primícia mundial que atrau l’atenció de molts milions de persones.

A la pel·lícula es tracta el comportament de les balenes grises, els vincles afectius que s’estableixen entre elles i la manera que tenen de comunicar-se. La tasca de “Greenpeace” en favor del medi ambient en general i de les balenes en particular, és un altre dels apartats destacats de la cinta.

“Big miracle” és una bona pel·lícula, ens fa estar pendents tota l’estona sobre si serà possible el rescat de les balenes o no. Contínuament ens preguntem, igual que en el film, qui guanyarà: les balenes o el gel? Per conèixer la resposta cal veure el llargmetratge.

(Edició original en català)