Dr. Jacint Nadal i Puigdefàbregas

“El biòleg ha d’estimular la gent a fer-se constantment preguntes”

El Dr. Jacint Nadal i Puigdefàbregas, Col·legiat d’Honor del 2023 va iniciar la seva carrera com Investigador CSIC en el Centre Pirenaico de Biología Experimental. Catedràtic de Zoologia Vertebrats des de 1970 primer a la Universitat de Oviedo i des de 1975 a la Universitat de Barcelona, fins el 2006 quan es va jubilar com catedràtic emèrit. Entre els anys 1979 i 1983, el Dr. Nadal va ser degà de la Facultat de Biologia de la UB, període en el què es va finalitzar Edifici Ramon Margalef, Aulari (Edifici Durfort) i l’Estabulari.

Ha dirigit 35 tesis doctorals i ha realitzat més de 150 publicacions científiques.

A la seva llarga carrera professional, el Dr. Nadal ha participat assessorant i dirigint  comissions tècniques de diverses institucions nacionals i internacionals i ha participat en diversos projectes de recerca. La seva principal línia recerca ha estat “els vertebrats com prospectors del medi i integradors d’informació”. A l’any 1992, el mestre Nadal va ser director de la UB del projecte “Pabellón de la Naturaleza” de la Exposición Universal de Sevilla. Va ser President de l’Institució Catalana de Història Natural 1992-1994 i  Director de la Secció V de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. (2010-2014).

Entre les diverses distincions destaquem: la Medalla Narcís Monturiol, la Medalla Facultad de Biología de la Universidad de León, el Premi  Felix Rodríguez de la Fuente (Fundación Oyarzun) Venezuela, la Medalla de Plata UB i el Doctor Honoris causa Universidad Autónoma Metropolitana México D.F.

Per què es va fer biòleg? Va ser vocacional?

En aquell temps, sobre 1953, fer-se biòleg havia de ser sempre vocacional i em va fer decidir quan en el curs selectiu el Dr. Alcobé ens va presentar una nova carrera que volia respondre al coneixement del món i que entroncava coneixements de la Terra i la biologia dels organismes, incloent-hi els humans, i tot això tenint en compte els diferents nivells estructurals.

Quines característiques creu ha de tenir el biòleg?

En aquests moments la biologia és una ciència tan àmplia que sempre trobarà un tema d’interès al qual dedicar-se. Ara bé, ha de ser capaç de fer-se constantment preguntes sobre el  fenomen vital. Voler contestar els perquès, quina és la pregunta més interessant, més que els com passa -que també s’ha de fer- resposta aquesta darrera amb la qual sovint ens conformem.

Quin creu és el paper del biòleg a la societat? Com es pot incidir?

Posant de manifest les incògnites que ens queden per aclarir, que són moltes i enormes, i que al mateix temps són un estímul per aventurar-nos en un millor coneixement del món, la nostra casa. I incidirem estimulant a la gent a fer-se constantment preguntes, que no ens quedem amb unes simples respostes, ja que aquestes mateixes engendren altres preguntes. Sempre hi ha un més enllà. I estimulant-nos a respectar l’entorn en què vivim.

Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Vora els 88 anys, m’agradaria que fos estimular a la societat que se sentís responsable de la bona formació dels seus integrants. Amb una bona formació totes les altres coses sortirien rodades.

Què li aconsellaria a un futur biòleg?

Que busqui assolir una bona constel·lació de coneixements que li permetran la interpretació correcta dels fenòmens naturals.

Què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

Una major protecció professional del biòleg i una major visibilitat del biòleg a la societat, emetent informes o dictant criteri davant certes situacions o fenòmens (cas de la importància d’afrontar amb una visió ecològica els problemes de la Covid o altres malalties, limitació de la gestió de recursos, impacte contaminants sobre salut, desequilibris en ecosistemes,…). Ajuda a plantejar solucions que no siguin antinaturals als problemes existents, i al retorn d’un equilibri ecològic el més raonable o natural possible.