Inscriu-te a les

Jornades Professionals de Biòlegs

a les Terres de l’Ebre

La Ràpita 2 i 3 de juny de 2023

Programa en pdf

Des del Col·legi de Biòlegs de Catalunya impulsem les activitats i col·laboracions de tots els professionals de la biologia que estan treballant arreu del territori des dels diversos vessants de la nostra activitat. Per aquest motiu organitzem unes jornades per donar a conèixer totes les iniciatives i activitats que duen a terme els biòlegs que desenvolupen la seva activitat a les Terres de l’Ebre, que tindrà lloc a l’Auditori Sixto Mir (Carrer Val de Zafan, 72) de La Ràpita (Tarragona), el 2 i 3 de juny de 2023. El territori de les Terres de l’Ebre és especialment interessant per moltes de les disciplines exercides pels professionals de la biologia, tant pel que fa als seus aspectes humans i socials com per la vàlua dels seus ecosistemes i la biodiversitat que representen.

Els participants en la jornada exposaran breument, les activitats que duen a terme, els problemes que hagin pogut sorgir per desenvolupar-les i el resultat obtingut, el qual pot ser molt útil per altres col·legues. Així mateix, es posaran en contacte col·legues amb interessos similars, oferint l’oportunitat d’intercanviar experiències i col·laborar en la resolució de problemes o conflictes que millorin la nostra activitat professional, enriquint-la.

Divendres 2 de juny de 2023 a l’Auditori Sixto Mir (Carrer Val de Zafan, 72) de La Ràpita.

 Programa:

9:30 Benvinguda i Presentació Jornada Professional de Biòlegs a les terres de l’Ebre. Sergi Tudela Casanovas. Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible.  F. Jesús Gómez Fernández. Director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre. Lluís Tort i Bardolet. Degà del CBC i Jordi Carreras Doll. Vicedegà del CBC.
10:15 20 anys d’investigació en càncer a Terres de l’Ebre.

 

Carlos López Pablo. Coordinador del Grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica. Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.
10:35 La Xarxa Aerobiològica de Catalunya, estació a les terres de l’Ebre. Jordina Belmonte Soler. Professora UAB. Responsable Xarxa Aerobiològica de Catalunya.
10:55 Cal reinventar-se: evolució d’una carrera de més de 30 anys com a biòleg. Cristobal Aguilera Jiménez. IRTA.
11:15 Gestió d’aiguamolls de depuració al Delta de l’Ebre. Oliver Hernández Ojeda. Coordinador tècnic de AQUAMBIENTE-Aiguamolls de depuració del Delta de l’Ebre.
11:35-12:00 Pausa Café-esmorzar a càrrec del CBC
12:00 Agricultura Ecològica i Conservació de la Natura: L’Experiència de Riet Vell

 

Marc Viñas Alcon. Coordinador Reserva Natural de Riet Vell. SE0/Birdlife
12:20 Viabilitat de la producció ecològica d’arròs al Delta de l’Ebre.

 

Alfred Palma Guillén. Doctorant Universitat de Barcelona/ Director Orgànic Delta Service, Salvador Nogués Mestres. Investigador Universitat de Barcelona.
12:40 Reconversió d’una empresa d’aqüicultura intensiva continental en un espai d’educació, esbarjo i coneixement a partir d’una aqüicultura sostenible dins la Xarxa Natura 2000. Anna Nebot Morato. Biòloga. Centre AiguaNatura dels Ports.
13:00 El moc dels peixos Ignasi Sanahuja Piera, investigador post-doctoral (Juan de la Cierva) a l’IRTA La Ràpita
13:20 Seguretat alimentària dels productes del mar. El cas de la ciguatera. Jorge Diogène Adini. Investigador IRTA La Ràpita.
13:40 Consultes i debat de les ponències presentades  
14:00-15:15 Dinar-networking ofert pel Col·legi de Biòlegs de Catalunya
Espècies invasores  
15:20 La Gestió del Cranc Blau. Veronica López Robles. Professora i empresària. IEPAAC-Montverde.
15:40 Pla d’erradicació de la granota toro (Lithobates catesbeianus) al Delta: èxit o fracàs? Nati Frach Ventura. Responsable de Protecció i Recerca del Parc Natural Delta de l’Ebre.
16:00 Gestió del Cargol Poma al Delta de l’Ebre. Carles Alcaraz Cazorla. Investigador IRTA La Ràpita.
16:40 Sequera al mar: escenari de supervivència de la nacra (Pinna nobilis) al Delta de l’Ebre. Patricia Prado Villegas. Investigadora IRTA La Ràpita.
17:00 Ostreïcultura en el Delta de l’Ebre. Carlos Bori Duran. Biòleg productor professional d’ostra. Escola d’Aqüicultura.
17:20 ICATMAR – Monitoratge dels recursos pesquers de les Terres de l’Ebre. Xènia Puigcerver Segarra. Tècnica superior en investigació pesquera. ICATMAR.
17:40 La visió de l’agricultura del segle XXI per un pagès amb inquietuts. Jordi Ciuraneta i Riu. President de PICMEC (Tarragona)
18:00 El repte de la regressió del Delta de l’Ebre Antoni Espanya Forcadell. Cap del Servei provincial de Costes. Ministeri de Transició Ecològica.
18:20 Consultes i debat de les ponències presentades
18:45 Conclusions i clausura de l’acte

Dissabte dia 3 de juny de 2023:

Sortida en autocar des de La Ràpita a les 9 hores:

  • Visita al Centre AiguaNatura dels Ports.
  • Visita a Musclarium (Badia dels Alfacs Port Esportiu)

Inscripcions

La Jornada és gratuïta i és imprescindible fer inscripció  mitjançant el formulari.

Al migdia del dia 2 de juny es podrà participar en el dinar-networking de manera gratuïta (a càrrec del CBC) prèvia inscripció.

La sortida del dia 3 de juny de les dues visites seran també gratuïtes i es sortirà des de La Ràpita a les 9:00 hores en autocar i  i després en vaixell i tindrà amb una durada d’unes 5 hores (places limitades prèvia inscripció)

FORMULARI D’INSCRIPCIONS

Amb la col·laboració de l’Ajuntament: