Seminari En línia:

Astrobiologia: a la recerca de vida fora de la Terra

A càrrec del Dr. Carlos Briones

Dilluns 29 de maig de 2023 a les 17 h.

 

L’astrobiologia és una ciència jove i marcadament interdisciplinària, que combina els avanços de diferents camps de la física, la química, la geologia, la biologia i l’enginyeria. En aquest context estudiem com va començar la vida en el nostre planeta i si la transició entre la química i la biologia va poder donar-se també en altres entorns que considerem “habitables” dins del Sistema Solar. Entre ells destaca Mart, també està Venus, i a més els satèl·lits de Júpiter i Saturn que posseeixen oceans d’aigua líquida sota la seva superfície, com Europa, Encélado o Tità. Fora del nostre veïnat còsmic es busquen senyals de vida en els planetes extrasolars, dels quals ja es coneixen més de 5.000. Així, actualment ens preguntem si és més probable que estiguem sols… o que l’Univers es trobi ple d’éssers vius. I una possibilitat remota però inquietant: alguna d’aquestes “altres vides” podria ser intel·ligent i tenir interès per comunicar-se amb nosaltres? De tot això parlarem en aquesta xerrada.

(Aquest seminari s’impartirà en castellà)

Ponent

Carlos Briones és Investigador Científic del CSIC, divulgador de la ciència i escriptor. Doctor en Ciències Químiques (especialitat en Bioquímica i Biologia Molecular), dirigeix un grup en el Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Program) que investiga sobre l’origen i l’evolució dels éssers vius, i el desenvolupament de biosensors per a caracteritzar la vida terrestre o buscar-la fora del nostre planeta. Ha publicat més de 100 articles en revistes internacionals i és coinventor de 10 patents en els camps de la biotecnologia i la biomedicina. Posseeix una llarga trajectòria en divulgació científica com a conferenciant, coordinador de cicles i col·laborador en premsa. És autor o coautor de diversos llibres, entre ells “Orígenes. El universo, la vida, los humanos (Ed. Crítica, 2015, Premi Prisma 2016 al millor llibre de divulgació; 6 edicions fins avui), “¿Estamos solos? En busca de otras vidas en el Cosmos” (Ed. Crítica, 2020; Finalista del premi Ciència amb Ñ; 4 edicions a Espanya, 1 a l’Argentina i 1 a Mèxic) i “Genes. Escribiendo el guion de la vida” (Ed. Guadalmazán, 2021). També ha publicat relats i de llibres de poesia, entre ells “De donde estás ausente ” (Premi Hiperión de Poesia en 1993). Ferm defensor de la Tercera Cultura, realitza nombroses activitats que integren la ciència amb la literatura, el cinema, les arts plàstiques o la música.

Presentadora i Moderadora:

Dra. Rosa Ana de la Chica. Coordinadora de la Comissió de Genètica i Reproducció Humana del Col.legi de Biòlegs de Catalunya.

El Col·legi de Biòlegs de Catalunya ofereix d’una manera TOTALMENT GRATUÏTA aquest seminari en línia.

METODOLOGIA

El seminari en línia (webinar) s’impartirà en directe el dia 29 de maig de 2023 a les 17 hores.

1)  Registrar-se amb anticipació suficient en el seminari a través del següent enllaç:

Registre d’inscripció (enllaç)

 

2) Rebràs en el teu correu electrònic un enllaç per a poder participar en el seminari.

3) Tan sols necessitaràs un dispositiu (ordinador, tauleta, telèfon intel·ligent, etc.) amb un navegador i connexió a internet. Uns minuts abans de l’hora de convocatòria només has d’anar a l’enllaç que se t’ha proporcionat.

4) Les persones registrades podran intervenir en el seminari fent preguntes o comentaris mitjançant un xat per escrit. Al final de l’exposició el ponent intervindrà explicant i comentant les preguntes que hagin anat sorgint al llarg del seminari.

5) Aquest seminari també es podrà seguir en directe a través de la plataforma YouTube en línia del CBC

https://www.youtube.com/channel/ucttlfcwrawvi8zsntc8rh7g. (no podem garantir la intervenció en el seminari a través del xat de YouTube).

Organitza: