Grossmann

ENTREVISTA A Mark Grossmann, codirector d’embriologia a Barcelona IVF.

“Als futurs biòlegs els hi dic que, si la seva tria és vocacional, es formin i no defalleixin”

Mark Grossmann i Camps (Barcelona, el Barcelonès, 1965).

Llicenciat i doctor en Ciències Biològiques per la UAB.

Més de 30 anys dedicats a aprendre la biologia de la reproducció, ensenyar-la apassionadament i -vull pensar- també, dedicats a ajudar persones en el seu desig d’esdevenir pares

Des del CBC, des de l’ESHRE i actualment des d’ASEBIR participo en els programes de formació continuada i acreditació dels embriòlegs i en la reiterada demanda a l’administració del reconeixement de la figura del biòleg sanitari, que malauradament encara no hem assolit.

Ara tinc plaça de codirector d’embriologia a Barcelona IVF, que és el tercer centre de Reproducció Humana Assistida en el que treballo.

Embriòleg clínic sènior certificat per ESHRE i ASEBIR. Membre de l’IEC i premi 2020 del CBC a la Trajectòria Professional.

Viatger enamorat de Barcelona: roda el món i torna a El Born.

  • Per què es va fer biòleg? Va ser vocacional?

Sí, és vocacional. Superada l’etapa infantil en la qual volia ser bomber (com molts dels meus companys d’aleshores), de seguida vaig mostrar interès per les “ciències naturals”. M’agradava (i m’agrada) observar ocells, trobar petjades, aprendre com funciona el cos humà… i de ben jove tenia un microscopi a casa els pares: el món més petit em fascina.

Tenir el Sr. Porres com a professor de ciències, a l’escola Pere Vergés de Badalona, va ser una sort i una bona empenta per a la meva vocació de biòleg. Tenir el professor Josep Santaló de director de tesi doctoral, a la UAB, és un regal que encara gaudeixo avui.

  • Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg?

Fascinació per la complexitat i la bellesa dels éssers vius i del planeta. Rigor en el tracte de les dades, en l’elaboració i seguiment de protocols, en la difusió del coneixement, en el debat… I recomanaria, també, una curiositat sense límit.

  • Quin creu que és el paper  del biòleg a la societat? Com hi pot incidir?

Els biòlegs som ciutadans, ni més ni menys. Participar en els debats socials és una decisió personal i hi ha moltes maneres de fer-ho, individualment o des d’un col·lectiu.

Això sí, hem de reivindicar la nostra presència com a professionals experts en els debats bioètics, mediambientals, de sostenibilitat que tenim oberts a la nostra societat perquè sovint no hi tenim veu.

  • Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Soc embriòleg clínic, una especialitat que l’administració sanitària espanyola no reconeix… encara. És a dir, formo part d’un equip biomèdic dedicat a la Reproducció Humana Assistida.

Assistencial, recerca, docència i gestió. Ara faig molta tasca de gestió perquè el nostre és un equip de 10 embriòlegs que fan bona part de la feina assistencial, però continuo llegint articles científics i anant a congressos per actualitzar coneixements. I sempre que puc, busco de participar en algun projecte de recerca, per petit que sigui, i fer classes a la universitat. M’agrada transmetre allò que he après en 30 anys i que no surt als manuals ni cap xat d’IA sap explicar.

  • Què li aconsellaria a un futur biòleg?

Sé que és difícil trobar feina de biòleg. També ho era quan vaig acabar jo la carrera. Als futurs biòlegs els hi dic que, si la seva tria és vocacional, es formin i no defalleixin. Penso que moltes àrees de coneixement dins la Biologia, com per exemple l’embriologia, són àrees amb enorme potencial de creixement i això és molt engrescador i generarà moltes oportunitats de treball.

La Biologia que jo vaig estudiar ja no existeix, s’ha transformat. Ara hi ha molts tipus de biòlegs i l’ús massiu de dades forma part de la nostra feina, així que convindrà la robotització de molts processos biomèdics. Això no ens ha d’espantar, però sí que hem de fer l’esforç d’adaptar-nos-hi.

  • Què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

Sense cap mena de dubte el Col·legi és imprescindible, no només en la defensa de la professió, sinó com a fòrum de debat entre professionals. El Col·legi ens acompanya en tots els canvis que venen.