Ja podeu veure en vídeo la webinar:

“Tecnologías cuánticas: presente y futuro”

A càrrec de la Dra. Alba Cervera

La segona meitat del segle XX ha estat marcada per múltiples avanços tecnològics. En concret va representar, entre moltes altres coses, l’expansió de les ciències de la computació i el desenvolupament dels ordinadors. Així i tot, els avanços en l’estudi de les propietats més fonamentals de la matèria, descrites per la física quàntica, van posar de manifest els límits dels ordinadors més potents. És llavors quan es va plantejar “per què no dissenyar un ordinador que obeeixi les mateixes lleis quàntiques que els sistemes que volem estudiar?”. A pesar que la física quàntica havia donat lloc a aplicacions com el GPS, la ressonància magnètica o el làser, la tecnologia del moment no estava preparada per a aquesta nova i ambiciosa proposta. Les tecnologies quàntiques de segona generació (comunicació, computació i sensors), es van desenvolupar sobretot en el pla teòric donant lloc a sorprenents aplicacions en criptografia, física, química, ciència de materials, etc. Ara, gairebé quaranta anys més tard després d’aquesta proposta, les tecnologies quàntiques són una realitat en expansió. Comptem ja amb prototips de sensors quàntics ultraprecisos, podem connectar dispositius amb connexions quàntiques segures i els ordinadors quàntics ja superen en alguns càlculs als tradicionals.

En aquesta xerrada, explicaré breument la història de les tecnologies quàntiques, en quin punt ens trobem en aquests moments, els reptes i aplicacions que ens presenta aquesta revolució tecnològica. En concret, presentaré les perspectives de futur que poden afectar el desenvolupament de la Biologia i la Medicina.

Ponent:

Dra. Alba Cervera Lierta, Investigadora sènior al Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS)

Presentadora i Moderadora:

Dra. Rosa Ana de la Chica. Coordinadora de la Comissió de Genètica i Reproducció Humana del Col.legi de Biòlegs de Catalunya.

 

 

Compromesos amb la actualització dels nostres col·legiats

El Col·legi de Biòlegs de Catatalunya, en la línia del compromís amb formació continuada dels professionals i la difusió de la ciència a la societat en el seu conjunt, realitza diferents seminaris en línia (webinars). Si seguiu aquest enllaç, podeu gaudir de la recopilació dels vídeos dels seminaris en línia que s’han impartit des de BiòlegsCAT.