Ja podeu veure la webinar: Malaria: estudio de sus genes como herramienta de epidemiología molecular

Dr. Pedro Berzosa Díaz.

 

Introducció

La malària és una malaltia causada pel protozou paràsit del gènere Plasmodium. Són 5 espècies les que causen la malaltia en l’humà, P. falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae i P. kwnolesi. Malgrat els esforços tant sanitaris com econòmics que es fan mundialment, malària continua sent una de les malalties que major mortalitat produeix. Mundialment, s’estima que s’han produït 229 milions de casos de malària (en 87 països on la malaltia és endèmica). El continent africà va presentar al voltant del 94% dels casos i acumula el 85% de les morts. Mundialment, les morts per paludisme s’han reduït de manera constant durant el període 2000-2019, passant de 736.000 en 2000 a 409.000 en 2019. Així i tot, continua sent una malaltia que afecta de manera dramàtica a la població més vulnerable, nens menors de 5 anys i embarassades.

El tractament d’intenció des de 2008 són els Tractaments Combinats amb Aretemisininas (TCAs, en anglès ACTs). Encara que ja s’estan detectant resistències a aquest tractament, continua sent efectiu i recomanat per l’OMS.

La lluita contra la malària es basa en un diagnòstic ràpid i segur, i una vegada confirmada la infecció amb un tractament de qualitat i efectiu. El diagnòstic gold stadard en zona endèmica continua sent la microscòpia. Des de 2009 s’ha introduït l’ús dels Test de Diagnòstic Ràpid de malària (TDRm), que permeten en 15 minuts tenir un diagnòstic del pacient. Molecularment comptem amb tècniques de PCR com múltiplex, Nested, Nested múltiplex PCR, LAMP etc.

Els mètodes de control continuen sent una de les eines més eficaces amb les quals comptem per a intentar disminuir la transmissió de la malaltia. Entre aquests mètodes comptem amb l’ús de teles mosquiteres de llit impregnades, ruixaments amb insecticides, tractaments preventius per a dones embarassades i menors de 5 anys.

En aquest seminari caminarem junts per a conèixer aquesta malaltia, com podem diagnosticar-la, com la tractem i sobretot que problemes tenim a tots dos nivells diagnòstics i tractament.

 

Ponent:

Dr. Pedro Berzosa Díaz. Llicenciat i doctor en Ciències Biològiques. Cap de Laboratori de Malària i NTDs del Centro Nacional de Medicina Tropical-Instituto de Salud Carlos III. Responsable de cooperació científico-tècnica en paises de baixa renda.

Presentadora i Moderadora:

Dra. Águeda Hernández Rodríguez. Vocal de Sanitat de la Junta de Govern del Col·legi de Biòlegs de Catalunya.

El CBC, en la línia del compromís amb formació als professionals i la difusió de la ciència a la societat en el seu conjunt, va organitzar aquest seminari en línia que podeu veure en el següent vídeo: