ENTREVISTA A ARCADI NAVARRO

Secretari d'Universitats i Recerca

“El biòleg avui dia ha de ser capaç de fer coses molt diverses"

Arcadi Navarro desenvolupa des del gener del 2016 el càrrec de Secretari d’Universitats i recerca de la Generalitat de Catalunya i, des del seu càrrec, es el responsable de qüestions com el foment de la recerca o la qualitat del sistema universitari. Amb anterioritat havia estat responsable de la Unitat de Coordinació Acadèmica de l’àmbit de Ciències de la Salut i de la Vida i director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF.

Nascut a Sabadell l’any 1969, és llicenciat en Biologia i doctor en Genètica (1998) per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1999 va fer una estada com a investigador postdoctoral a l’Institute of Cell, Animal and Population Biology de la Universitat d'Edimburg (Escòcia), on va treballar en genètica de poblacions.

Va entrar a la UPF el 2002 com a becari d'investigació dins del programa Ramón y Cajal i el 2006 s’hi va establir com a professor d'investigació ICREA. L’any 2010 va passar a ser catedràtic de Genètica.

Va ser vice-director de l’ Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) entre els anys 2008 i 2013, i des del 2013 es el director del DCEXS-UPF, que l'octubre del 2015 va obtenir l'acreditació d'excel·lència María de Maeztu. Dins aquest departament va ser el coordinador del Programa de Biologia Evolutiva i Sistemes Complexos (2009-2013).

 

Per què es va fer biòleg? Va ser vocacional?

La vocació va sorgir després, l’inici de tot plegat o va ser força casual. Als 17 anys tenia molts dubtes entre estudiar biologia o filosofia. Així que, quan en va tocar escollir-ne una, vaig agafar una moneda de cinc pessetes i la tria va ser cara biologia, creu filosofia. Va sortir cara. Encara guardo el duro.

 

Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg?

El biòleg avui dia ha de ser capaç de fer coses molt diverses. No necessàriament en el cas d’una mateixa persona, però la carrera de biologia ha esdevingut en alguns extrems encara molt propera al  naturalisme del segle XIX i, en d’altres, molt semblant a una enginyeria. El biòleg ja no existeix, existeixen els molts tipus de biòleg.

 

Quin creu que és el paper  del biòleg a la societat? Com hi pot incidir?

El professional de la biologia avui dia té alguns papers radicalment nous, impredictibles una dècada enrere. Per exemple, entre d’altres coses s’ha de preocupar per mantenir el Big Data de biologia en salut. I aquesta és només una de les moltíssimes funcions que té. Altres són més conegudes de tothom, com ara contribuir a la consciència social sobre les crisis mediambientals o dissenyar i dur a terme experiments amb cultius cel·lulars. La mateixa diversitat de l’ofici porta a una diversitat d’obligacions i funcions socials del biòleg.

 

Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Tenint en compte que l’àrea de recerca majoritària a les universitats i centres de recerca de Catalunya són les ciències de la vida, tinc encara ocasió de trobar-me amb molts antics col·legues. I ara, des d’una altra perspectiva, d’ajudar a avançar la recerca i la formació en ciències biològiques a Catalunya.

 

Què li aconsellaria a un futur biòleg?

Li aconsellaria que es preparés per a l’inesperat. Si m’arriben a dir fa 30 anys, quan vaig llençar aquella moneda al l’aire, que la biologia seria el que és ara, hagués pensat que s’havien begut l’enteniment. La biologia durant alguns anys ha estat probablement l’àrea científica que ha registrat més i més intensos canvis, potser juntament amb les ciències computacionals. Això segurament seguirà sent així durant un parell de dècades. El biòleg ha d’estar preparat pel canvi.

 

Què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

Aporta no només a la biologia, sinó també al país, la vocació contínua de canvi i reciclatge de tots els professionals. No són només els biòlegs en formació aquells que han d’estar preparats pel canvi, sinó que els biòlegs que exerceixen actualment la professió disposen a través del Col·legi una gran oportunitat per debatre, discutir i estar al dia. El biòleg troba en el Col·legi una força de canvi i de suport.