ENTREVISTA A PATRICI BULTÓ

 

conservador i director tècnic de L' Aquàrium de Barcelona.

 

 “Els biòlegs som uns enamorats de la vida”

 

Per què es va fer ​biòleg​? Va ser vocacional? 

SI, va ser totalment vocacional. Des de molt petit m’agradaven molt els animals. El meu pare em deia que sempre portava les butxaques dels pantalons plenes amb alguna sargantana ó algun tipus d’insecte que trobava pel camp. Al mar em capbussava de ben petit amb ulleres i tub, i al setze anys ja em vaig treure el primer títol de bussejador.

Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg? 

Sobretot la CURIOSITAT. La vida és un fenòmen tan curiós i divers, que el seu estudi i descoberta és una aventura que no s’acaba mai i que només es port afrontar amb curiositat i entusiasme. Cada dia estem descobrint coses noves i sorprenents.

No fa gaires anys, les diferents espècies es classificaven per característiques físiques i actualment ja es fa per la seqüència de l’ADN. Dintre del meu camp, la biologia marina, tenim molta feina per endavant. Coneixem millor la superfície de la Lluna, per exemple, que els fons marins. Actualment coneixem unes 200.000 espècies marines i s’estima que hi puguin haver més de 20 milions; és a dir, tan sols coneixem un 10%. Imagineu-vos si ens queda camí per investigar i descobrir. Ja no parlo de l’Univers, que amb els nous mitjans de recerca cada dia es troba més immens i inabastable.

Quin creu que és el paper del biòleg a la societat? Com hi pot incidir? 

El món ha canviat molt en els últims anys i aquest canvi es continua accelerant. Vivim en un món globalitzat i les noves tecnologies de comunicació permeten que en un segon ens puguem assabentar del què està passant a l’altra punta del món. Mirant-ho amb una visió de biòleg podríem dir que hem passat d’una sèrie de ecosistemes més o menys aïllats a un ecosistema mundial cada vegada més connectat. 

El creixement exponencial de la població mundial i la necessitat d'extreure del medi cada cop més recursos està afectant a aquest ecosistema global que és la Terra, de recursos limitats. Alguns exemples molt recurrents, però no per això menys certs, són l’escalfament global o el desgel dels Pols, que afecten a molts nivells.

Com deia en Ramón Margalef, perquè els ecosistemes evolucionin ha d’haver canvis i crisis, però els canvis que estem provocant els humans poden arribar a tenir conseqüències incompatibles amb la nostra pròpia existència. Crec que un dels papers més importants dels biòlegs a la societat és la d'analitzar aquests canvis, fer pedagogia social, i trobar alternatives per fer compatible els avenços tecnològics amb la sostenibilitat del planeta.

D’altra banda, si em permeteu ser una mica més romàntic, crec que els biòlegs en general som uns enamorats de la vida i per tant bones persones. Crec que també podem ajudar a assolir l’ètica moral i social que el món necessita per sobreviure. Penso que això és tant o més important que la conservació del propi planeta.

Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia? 

Professionalment estic lligat al cent per cent, com a director de Biologia i conservador de l’Aquàrium de Barcelona. Em considero un privilegiat al poder treballar amb més de 300 espècies diferents d’animals i diferents organismes aquàtics. Cada dia n’aprens alguna cosa nova.

També te n’adones que malgrat que hem fet moltes barbaritats amb la natura, encara està a les nostres mans poder actuar en positiu i revertir aquesta situació amb accions concretes i estratègies per a la seva conservació. La natura té un gran poder de regeneració si la ajudem una mica. És un camí llarg i difícil, dinamitat per interessos econòmics a curt termini. Però ens hem de donar compte que protegint la natura ens protegim a nosaltres mateixos.

Que li aconsellaria a un futur biòleg? 

Que sigui curiós i es faci preguntes. Penso que la persona que decideix estudiar biologia ho fa generalment d’una manera vocacional, i no per casualitat. Un cop triada aquella branca que més ens agradi, ens haurem d’esforçar i perseverar, òbviament, per estar ben preparats com a biòlegs. Quant més ens esforcem, més anirem descobrint i més en gaudirem. Estudiar biologia és estudiar la pròpia vida. Els camins són inabastables. Estem passant una època de molts canvis socials i laborals i el futur professional és incert per a tothom. De totes maneres, penso que l’estudi de la vida sempre tindrà futur, perquè en depèn la nostra pròpia supervivència.  

Què creieu que aporta el Col·legi a la professió i a la societat? 

Molt. Us puc explicar una anècdota. Fa mes de 30 anys (estic a punt de complir els 58), el jutjat de Tortosa ens va contractar a mi i al meu col·lega, també biòleg, en Joan Güell, per fer un peritatge sobre una piscifactoria al delta de l’Ebre. Cultivaven llagostins, que havien mort desprès de passar una avioneta que fumigava els camps d’arròs adjacents. Quan vàrem anar al Col·legi de Biòlegs a buscar algun tipus de tarifa a aplicar per la nostra feina, no hi havia res, i vàrem haver d’utilitzar les dels Enginyers.

Ha plogut molt des de llavors i ara aquests temes estan resolts: a més de trobar suport i ajudes, ens ofereix la promoció de conferències i taules rodones, borsa de treball, cursos d’especialització, sortides científiques a la natura i divulgació de temes de biologia a la societat. Sense cap mena de dubte, és una eina imprescindible.