ENTREVISTA A JOAN PUIGDOLLERS,

regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans a l'Ajuntament de Barcelona

 

"És molt important no convertir la biologia i l’ecologia en una ideologia" 

 

60 anys. Nascut a Barcelona. Llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Diplomat en Sanitat. Diplomat en Enginyeria Ambiental. Funcionari del Cos de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya en excedència. Ha estat delegat territorial de Barcelona del Departament de Sanitat (1989-1991) i director general de Promoció i Educació Ambiental del Departament de Medi Ambient (1991-1993). Conseller de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR) des del 1988 fins al 2011 i Vicepresident des del 2007 al 2011.  Actualment és regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans a l’Ajuntament de Barcelona, president del Districte de Sarrià- Sant Gervasi, i diputat provincial de l’Àrea de Medi Ambient i Espais Naturals.

 

Per què es va fer biòleg? Va ser vocacional?

La vocació era ser metge, però per circumstàncies del moment i el fet d’haver entrat en contacte amb la biologia em va encaminar a ser biòleg. Com a biòleg he descobert que per entendre els factors que em portaven a la meva vocació, la de ser metge, les podia entendre millors des de la biologia que des de la medicina. Posteriorment he arribat a la conclusió que la ciència fonamental és la física per poder entendre tots els processos que fan que hi hagi vida.

 

Quines característiques creu que ha de tenir el biòleg?

Un biòleg és un científic, per tant, fa servir el mètode científic per analitzar les coses, des del rigor. Ha de ser curiós, obert a tot i amb voluntat d’entendre les perspectives que puguin tenir altres professionals.

 

Quin creu que és el paper  del biòleg a la societat? Com hi pot incidir?

El biòleg ha d’oferir a la societat una visió global del funcionament del planeta Terra, i per tant, ser capaç de fer entendre les interrelacions que hi ha en totes les decisions que prenem els humans, ja sigui a nivell individual o col·lectiu. És molt important no convertir la biologia i l’ecologia en una ideologia -és molt més que això- per incidir en la societat com a professionals, no com a ideòlegs.

 

Quina part de la seva activitat actual està lligada a la Biologia?

Tota la meva activitat té una relació directe amb la biologia.

 

Que li aconsellaria a un futur biòleg?

Que es prepari bé, que sigui obert a la societat i que no vulgui estar en possessió de la veritat absoluta, que s’ho qüestioni tot cada dia i que entengui que la societat ofereix moltes opcions de treball, en la qual la formació biològica dona una perspectiva general. Segurament en el futur es buscarà més generalització i menys especialització, si això fos així, la formació com a biòlegs és clau. Des del punt de vista professional, un biòleg ha d’entendre el funcionament de la vida i com a conseqüència de la societat humana. Hi ha molts comportaments socials que tenen que veure amb les pautes de comportament etològic i crec que això és molt important per entendre el comportament de les societats modernes.

 

Què aporta el Col·legi a la professió i a la societat?

Estic col·legiat des de la creació del Col·legi de Biòlegs d’Espanya i vaig participar en la creació del Col·legi de Biòlegs de Catalunya. Un  col·legi professional ha de defensar les tasques que podem fer a la societat els professionals. Des del reconeixement de la pluridisciplinalitat, totes les professions són necessàries i no en sobra cap. Treballar en equip és imprescindible en el segle XXI.