Pasadas

Presentació del llibre: Eivissa i Formentera. Sargantanes i illes.

 

El dimarts 13 d’octubre de 2015 a les 19 hores a la Librería Altaïr, Gran Via de les Corts Catalanes, 616. Barcelona, es farà la presentació d’aquest llibre escrit per la biòloga Antònia Maria Cirer i amb fotografies de Jordi Serapio.

Resenya:

Les illes Pitiüses, amb dues illes habitades: Eivissa i Formentera, i una quarantena d'illots amb poblacions de vertebrats, són la seu d'un ample ventall de endemismes que converteixen cada illot en un microecosistema singular.

En aquest llibre, es repassen totes les poblacions insulars de la sargantana Podarcis pityusensis, amb esplèndides fotografies de les coloracions més emblemàtiques que presenta cada població.

L'obra és un compendi exhaustiu dels illots pitiusos amb les seves característiques més remarcables i, entre elles, l'inqüestionable protagonisme de les sargantanes que els habiten. Cada població de sargantanes està sotmesa a unes condicions ecològiques concretes. Per això, les diverses pressions que han intervingut en el procés evolutiu que ha sofert l'espècie ens proporciona l'ample ventall de morfologies i coloracions que podem apreciar en l'actualitat.

La descripció de totes i cada una d'aquestes poblacions ja confereix una importància cabdal a aquesta obra, però això no és suficient per a satisfer la curiositat. També hi ha llargues reflexions i elaborades interpretacions del que ha comportat a l'espècie el canvi de dieta i poder assolir el vegetarianisme, així com els avantatges del gegantisme en algunes poblacions insulars, o la relació entre el melanisme i la eficiència termoreguladora. També s'explica la funció que realitza el color corporal segons la zona del cos de que es tracti: ventre, costats, dors, …

Finalment, una llarga exposició del polimorfisme (que no subespècies) que es pot observar a la illa de Formentera, correlacionat amb la variació clinal observable en el recobriment vegetal i la natura del substrat. Observació que pot realitzar qualsevol turista d'aquesta illa i que ara ens arriba revestit de la seva interpretació biològica.

Però no sols parla de sargantanes, també d'illes. Per primera vegada trobem la descripció naturalista i antropològica de tots i cada un dels illots de l'arxipèlag amb especial cura en la utilització de la toponímia. Freqüentment els noms dels illots apareixen mal escrits en la literatura científica i això ha originat problemes taxonòmics posteriors de difícil resolució. En aquesta obra s'utilitza el topònim normatiu, però també s'adverteix d'aquells altres noms en que és mencionat cada indret.

 

Preu: 23 €. Distribueix: Altaïr. Compra on line